Geld lenen kost geld

Gevolgen van renteverlaging bij de ECB

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

De Europese Centrale Bank (ECB) is de instantie die de beleidsrente in ons continent bepaald. Eind 2015 was het rentepercentage op een laag punt terecht gekomen, maar het lijkt er niet op dat het volgend jaar beter zal gaan. De economie kent een zeer lage groei en de inflatievooruitzichten bieden weinig perspectief. Zoals het er nu naar uitziet zal de rente de komende tijd, een stuk lager liggen dan in de Verenigde Staten. De VS kent namelijk een aangename groei en de werkloosheid lijkt geen roet in het eten te gooien, waardoor een renteverhoging verwacht kan worden. Zoals wij allemaal wel weten, een lage rente is niet goed voor de economie.

Vanwaar de lage rente?

Het beleid dat de Europese Centrale Bank, de afgelopen tijd heeft nagestreefd kent nu zijn gevolgen. Het geld wordt zo goed als voor niets weggegeven. De voorwaarden zijn voor de banken zeer lucratief om bij het ECB voor een lening te kiezen. Het geld had als uitgaanspunt om lucratieve kredieten te geven aan verschillende bedrijven en enkele consumenten. Het doel was om de economie nieuw leven in te blazen. Al vier jaar lang kent de beleidsrente een dalende lijn. Het ECB zet dan ook in op het ontraden van het sparen, zodat de consument meer gaat uitgeven.

Verschil tussen de EU en de VS

Het is bijna 2016 en het is tijd om de balans op te maken. De Verenigde Staten kent een positieve wending binnen de economie, de lijn blijft staag omhoog gaan. Europa kent daarin tegen een zware periode. Er bestaat een grote kans dat de rente in de Verenigde Staten, rond midden december van dit jaar omhoog zal worden gegooid. Dit zal langzaam gaan, in kleine stappen. Europa moet nog even moet zich laten wachten, de economie kent een zwakke groei. Er gaan verhalen dat het nog twee jaar kan duren, voordat de rente omhoog zal gaan.

Gevolgen van renteverlaging

De economie zal reageren op een eventuele renteverlaging. De renteverlaging zal merkbaar worden bij de aandelenkoers, hypotheekrente, wisselkoers, goudprijs en de spaarrente.

Aandelenkoers

Wanneer de rente omlaag gaat, zullen mensen minder snel gaan sparen. Het geld kan wel worden geïnvesteerd in aandelen, dat zou zelfs een slimme zet zijn. Bedrijven kunnen makkelijker geld lenen, de winst zal namelijk omhoog gaan. Wanneer de rente laag staat, zullen de aandelen omhoog schieten. Dat gebeurd niet in een enkele dag, dat gaat stap voor stap. Maar wanneer er naar het verleden gekeken zal worden, kan het feit wel bevestigd worden.

Hypotheekrente

Als het EBC een renteverlaging zal doorvoeren, dan zullen de hypotheekrentes ook omlaag gaan. De banken lenen namelijk tegen goede voorwaarden geld van het EBC, wat de klanten automatisch ook zullen merken bij het afsluiten van een hypotheek. Wij als consumenten hebben daar dan ook voordeel bij. De maandelijkse lasten gaan omlaag, waardoor de huizenmarkt er beter voor komt te staan.

Goudprijs

Een renteverlaging geeft weinig reden meer om geld te behouden. Sommige mensen kiezen voor een investering in goud, aangezien een renteverlaging betekend dat het aanhouden van goud minder prijzig zal worden. De goudprijs zal doen stijgen, wanneer de rente omlaag gaat. Gaat de rente weer omhoog, dan zal het goud minder waard worden. Het is een simpel verhaal, maar je moet er op het juiste moment bij zijn.

Spaarrekening

De banken kunnen bij een renteverlaging onder goede voorwaarden geld lenen bij de ECB. De spaarrekening van de klanten van de bank, die zijn in één klap minder belangrijk. Het spaartegoed zal dalen. Het is dan ook niet gek, dat bij een verlaging van de beleidsrente, de spaartegoeden zullen dalen.