Geld lenen kost geld

Geld lenen voor je bedrijf

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Geld lenen voor je bedrijf

Je hebt een bedrijf of misschien wil je een onderneming opstarten. Hoe dan ook, voor jouw zakelijke activiteiten heb je geld nodig. Geld dat je niet beschikbaar hebt, je wilt er een lening voor afsluiten. Dat kan op allerlei manieren:

  • geld lenen bij vrienden of familie
  • microleningen
  • crowdfunding
  • voorraadfinanciering
  • factoring
  • zakelijke lening

Zakelijk lenen: vast of flexibel?

Ook voor zakelijke leningen bij een kredietverstrekker zijn weer verschillende mogelijkheden. Van oudsher hebben we het over ‘vaste zakelijke leningen’ en ‘flexibele zakelijke kredieten’. Het verschil zit in het type contract, vergelijkbaar met het verschil tussen de persoonlijke lening (vast) en het doorlopend krediet (flexibel). Beide vormen hebben voor- en nadelen.

Vaste zakelijke lening

Bij een vaste zakelijke lening weet je precies waar je aan toe bent. Het bedrag, de looptijd en de rente – alles wordt vastgelegd. Je betaalt de lening af met een vast maandelijks bedrag dat bestaat uit rente en aflossing.

Flexibel zakelijk krediet

Aan een flexibel zakelijk krediet is maar weinig vast. Je krijgt een zakelijke limiet tot je beschikking, waarbinnen je geld kunt opnemen voor de zaak. Met het vaste maandbedrag betaal je rente en aflossing. Afgeloste bedragen kun je moeiteloos weer opnemen. De looptijd looptijd staat dan ook niet vast, net als de rente (die is doorgaans variabel).

Lening bij huisbank of andere kredietverstrekker?

Vroeger was er voor een ondernemer eigenlijk maar één keuze voor een zakelijke lening: de huisbank van het bedrijf. Tegenwoordig zijn ook allerlei nieuwe mogelijkheden om zakelijk geld te lenen, het is zeker de moeite waard om daar ook naar te kijken.

Huisbank van je bedrijf

De bank waar het betalingsverkeer loopt noemen we de huisbank. Het ligt redelijk voor de hand om bij deze bank ook een lening aan te vragen. Daar kennen ze jou en je bedrijf. Ze hebben inzicht in jouw bedrijfsvoering en resultaten – dat kan voordelen hebben bij het aanvragen van een bedrijfskrediet.

Nieuwe kredietverstrekkers

De laatste jaren zijn er steeds meer nieuwe kredietverstrekkers waar je geld kunt lenen voor je bedrijf. Afhankelijk van jouw situatie en wensen kan zo’n nieuwe club misschien veel interessanter zijn voor het invullen van jouw kredietbehoefte.

Zakelijke kredieten vergelijken

Er zijn grote verschillen tussen zakelijke kredietverstrekkers. De wereld van bedrijfsleningen is veel minder gereguleerd dan die voor consumentenkrediet – er gelden veel minder regels. Zo mag een bank voor een zakelijke lening wel afsluitkosten in rekening brengen, bij particulieren mag dat niet. Ook geldt er geen maximaal rentepercentage.

Offertes aanvragen

In onze vergelijking staan niet de huisbanken, wel veel andere aanbieders van zakelijke leningen. In het overzicht kun je in één oogopslag zien binnen welke grenzen een lening bij hen mogelijk is. Bij het indienen van een aanvraag hoef je geen kredietverstrekker te kiezen, wij helpen je verder!

zakelijke lening aanvragen