Geld lenen kost geld

Kan je geld lenen terwijl je een uitkering hebt?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Als je een uitkering hebt dan hou je per maand weinig geld over en heb je het meestal verre van breed. Maar ook mensen met een uitkering hebben zo nu en dan eens extra geld nodig, bijvoorbeeld omdat een apparaat in huis het plotseling begeeft of je hebt geld nodig om een grotere aankoop te kunnen doen.

Je houdt maar weinig geld over om maandelijks wat geld opzij te zetten. Beschik je niet over eigen spaargeld en heb je toch geld nodig? Dan is het enige wat je kan doen bij vrienden of familie aankloppen óf een lening afsluiten. Toch is dit laatste voor mensen met een uitkering verre van makkelijk.

Je inkomen is voor banken belangrijk

Indien je een lening aanvraagt bij een bank, dan zal deze allereerst benieuwd zijn naar de hoogte van je inkomen. Want daarmee kunnen zij inschatten of en hoe snel je de lening kan afbetalen. Indien je een uitkering hebt dan moet je in elk geval altijd aan je bank aangeven welk type uitkering je krijgt. Het is namelijk zo dat je lang niet met alle type uitkeringen een geldlening kan afsluiten. Ontvang je bijvoorbeeld uitkering uit een arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan kan je doorgaans gewoon een lening afsluiten. Deze verzekering moet uiteraard wel zoveel uitkeren dat de bank akkoord kan gaan. Met een werkloosheidsuitkering, bijstandsuitkering of met een arbeidsongeschiktheiduitkering is de kans echter minder groot dat je geld kan lenen. De reden daarvan is dat je gewoon te weinig inkomen hebt. De bank vind het risico te groot en zal je aanvraag afwijzen. Tenzij je natuurlijk een partner hebt die over voldoende inkomen beschikt.

Partner met uitkering

Heb jij werk en je partner niet want die krijgt een uitkering? Of andersom? Zoals we hiervoor al vermeldden is het dan stukken gemakkelijker om via een bank een geldlening af te sluiten. De bank of kredietverstrekker zal namelijk beide inkomsten bij elkaar optellen. Dit kan voldoende zijn om voor een lening in aanmerking te komen. Wel is het belangrijk dat beide partners over dit inkomen blijven beschikken in de toekomst. Is dat niet zeker? Dan is het te betwijfelen over je voor geld lenen in aanmerking komt. Overigens trekken banken vrijwel nooit het complete inkomen van een partner mee bij de berekening die het maakt.