Geld lenen kost geld

Koop op afbetaling, een bijzondere vorm van kopen

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Een bijzondere vorm van kopen is kopen op afbetaling. Heeft u momenteel niet voldoende geld om een product te financieren, dan kunt u een lening afsluiten maar in sommige gevallen ook gebruikmaken van koop op afbetaling. Hieronder meer informatie over deze mogelijkheid.

Koop op afbetaling voordelen

Een groot voordeel van koop op afbetaling is dat u meteen het eigendom heeft over datgene wat u d.m.v. deze regeling aankoopt. Dat is niet het geval met huurkoop en met de meeste vormen van lease. Bij huurkoop bijvoorbeeld bent u pas volledig eigenaar (economisch en juridisch) wanneer u de laatste termijn heeft betaald. Een voordeel van huurkoop is bovendien dat u het product mag afbetalen in termijnen. Wat uw rechten en plichten zijn bij kopen op afbetaling kunt u in het Burgerlijk wetboek (7a) achterhalen.

Bij wie kunt u kopen op afbetaling?

Op het moment van schrijven (2018/2019) is het o.a. bij de onderstaande winkelketens producten online op afbetaling aanschaffen:

BCC
IKEA
Neckermann
Klingel
Otto
Pabo
Wehkamp
Lecturama

Tarieven

Waar het met kopen op afbetaling eigenlijk op neerkomt, is dat u een soort lening afsluit. Zo moet u ook rente betalen over het bedrag dat wordt voorgeschoten. U spreekt met de verkopende partij een aantal betalingstermijnen af.

[lening-banner]

Betalingstermijnen

In deze termijnen is zowel de aflossing als de rente inbegrepen. Daarom weet u van te voren altijd hoeveel koop op afbetalen u in totaal kost.

Dure vorm van lenen: tot 14%

Bedenk van te voren wel dat koop op afbetaling tot een van de allerduurste vormen van geld lenen behoort. De kosten daarvan zijn te vergelijken met die van rood staan bij de bank. Een rentetarief van 14% is heel normaal. Tevens wordt koop op afbetaling geregistreerd bij de BKR.

Nadelige gevolgen: hypotheek

Ook dat is belangrijk om te weten. Bent u van plan om in de toekomst een woning te kopen? Dan kan kopen op afbetaling voor de bank een reden zijn om u geen hypotheek of een lagere hypotheek te verstrekken…