Geld lenen kost geld

Lening aflossen of sparen – wat is slimmer?

Slim omgaan met geld dat je over hebt

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 15 augustus 2023

Je houdt wat geld over deze maand. Met een lege spaarrekening en een lopende lening kun je dan twijfelen wat slimmer is: aflossen op de lening of wat sparen?

Sparen: flexibel geld beschikbaar

Als je kiest voor een storting op je spaarrekening creëer je een buffertje voor later. Komen er onverwachte kosten langs, dan kun je die van dat geld betalen – dat is een lekker idee.

Discipline met je spaargeld

Daar zit ook een risico. Hoeveel discipline heb jij als het om geld uitgeven gaat? Is de kans misschien groot dat je dat buffertje aanspreekt voor uitgaven die helemaal niet zo noodzakelijk zijn?

Niet zomaar ergens aan uitgeven

Dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten: het is jouw geld. Aan de andere kant heb je ook nog een lening openstaan – geld dat nog terugbetaald moet worden. Het kan dan ook verstandiger zijn om beschikbaar geld te gebruiken voor een extra aflossing op jouw lening. Dan is het niet meer vrij opneembaar en kun je het dus ook niet zomaar ergens aan uitgeven.

Lening kost meer dan sparen oplevert

De spaarrente is de laatste tijd leuk gestegen – geld op een spaarrekening levert weer wat op tegenwoordig. Maar… welke rente betaal jij voor je lening? De kans is enorm dat die rente hoger is dan wat jij krijgt voor jouw spaargeld.

Hoogste rente op spaarrekening

De hoogste rente op een spaarrekening zonder voorwaarden is op dit moment 2,70%. Dat is op een rekening bij Bigbank in Estland. Heb jij nauwelijks spaargeld, dan lijkt het mij waarschijnlijker dat jij een spaarrekening hebt bij één van de Nederlandse grootbanken: Rabobank, ING, ABN Amro of SNS. Dan kom je qua rente niet verder dan 1,25%.

Rente lening was veel lager dan nu

De rente voor leningen was vorig jaar fors lager dan nu. Voor een lening van € 10.000 lag de laagste rente onder de 5%, bij € 25.000 zelfs onder de 4%. Maar zelfs als je op het laagste punt de goedkoopste lening hebt afgesloten betaal je nog steeds een hogere rente dan wat je nu op een spaarrekening krijgt.

Kosten & opbrengsten

Het is dus qua kosten & opbrengsten niet slim om geld op een spaarrekening te zetten als je een lening hebt lopen. Aflossen op jouw openstaande lening levert je simpelweg meer voordeel op dan de spaarrente die je kunt krijgen over dat geld.

Waarom toch sparen?

Een goede reden om het geld tóch te sparen is als je weet dat er een uitgave aankomt waar je anders tegen die tijd weer voor moet gaan lenen. Dan is het handig om het geld nu voor die uitgave te reserveren. En ja, wat geld apart zetten voor een flexibel buffertje is ook handig. Maar zorg er dan wel voor dat je het niet uitgeeft aan onnodige aankopen!