Geld lenen kost geld

Minimum bedrag voor een lening

Persoonlijke lening kan niet voor elk bedrag

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 21 juni 2023

Je hebt geld nodig maar geen saldo op je spaarrekening. Dus wil je geld lenen, want de uitgave is écht noodzakelijk.

Online lening aanvragen

Hopelijk weet je wel dat je voor het afsluiten van een lening allang niet meer alleen terecht kunt bij een bankkantoor van één van de grote banken in Nederland: Rabobank, ING, ABN Amro of SNS. Trouwens – als je bij een Rabo-kantoor aanklopt voor een lening wordt deze bij Freo ondergebracht. Freo is één van de vele online kredietverstrekkers waar je tegenwoordig een lening kunt aanvragen.

Klein bedrag lenen lukt niet

Kun je zomaar voor ieder bedrag een lening afsluiten? Nou nee. Elke kredietverstrekker heeft een minimum bedrag voor de verstrekte persoonlijke leningen. Bij verschillende aanbieders is het minimum € 5.000, bij een enkeling € 2.500 en er is één bank (Santander) die leningen verstrekt vanaf € 1.500. Wil je bijvoorbeeld maar € 1.000 lenen, dan is een persoonlijke lening helemaal niet mogelijk.

Banken willen geld verdienen

Vreemd is dat niet. Voor het beoordelen en administreren van een lening maakt een bank natuurlijk kosten – die kosten zijn voor een klein kredietbedrag net zo hoog als voor grotere leningen. De verdiensten op een lening zijn alleen rente. Het rentebedrag dat de bank gaat krijgen is voor een kleine lening beperkt.

Maximale leenrente

Nu denk je misschien: dan rekenen ze voor een laag leenbedrag toch gewoon een hogere rente? Dat gebeurt al: een grote lening heeft een veel lagere rente dan de kleinere. Maar er zit een grens aan. De overheid heeft een wettelijk maximum bepaald voor de rente die een bank in rekening mag brengen, op dit moment staat dat op 12%.

Kleine lening niet rendabel

Een bank kan prima besluiten dat die 12% niet leidt tot een rendabele kredietverstrekking voor kleine bedragen. Een bank wil tenslotte gewoon geld verdienen, het zijn allemaal commerciële instellingen.

Wat als je maar een klein bedrag wilt lenen?

Maar ja, jij hebt niet zo’n grote lening nodig. Ondertussen wil je wel graag dat kleinere bedrag lenen. Wat kun je dan doen? Er zijn naast persoonlijke leningen wel verschillende mogelijkheden om geld te lenen:

Hoge rente – kosten verboden

Voor alle leenvormen geldt dat de maximale rente 12% is. Voor het afsluiten van een lening mag een kredietverstrekker verder geen kosten in rekening brengen. Alleen zien we met name bij de minileningen wel dat er voor aanvullende diensten kosten gerekend worden – dus kijk daarmee uit.

Zo snel mogelijk aflossen

In alle gevallen geldt: zorg ervoor dat je het geleende bedrag zo snel mogelijk weer aflost. Geld lenen kost nu eenmaal geld, en naarmate het bedrag kleiner is kost het ook méér geld.