Geld lenen kost geld

Claim tegen ABN AMRO voor kredietrente?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Claim tegen ABN AMRO voor kredietrente?

Moet ABN AMRO te hoge rentes voor doorlopende kredieten compenseren?

ABN AMRO kan wellicht een miljoenenclaim tegemoet zien vanwege te hoge rentes die de bank in rekening heeft gebracht voor doorlopende kredieten. Massaclaim specialist Consumentenbond Claimservice heeft in het televisieprogramma Kassa aangegeven de mogelijkheid van zo’n claim te onderzoeken.

Rente doorlopend krediet te hoog

Er speelt al een tijd een soortgelijke zaak rondom Interbank en andere kredietlabels van Crédit Agricole Consumer Finance. Deze kredietverstrekkers hebben van het financiëe klachteninstituut Kifid de opdracht gekregen om teveel betaalde rente voor doorlopende kredieten te compenseren. De reden: de rente is in de loop der jaren niet meegedaald met de marktrente, terwijl dat bij een variabele rente wel verwacht mag worden door de klant. Het uitvoeren van de compensatieregeling is inmiddels in volle gang.

ABN AMRO volgende bank die moet compenseren?

Het standpunt van het Kifid rondom Crédit Agricole kan grote gevolgen hebben voor andere banken. In Kassa geeft de Consumentenbond Claimservice aan te onderzoeken welke kredietverstrekkers zich ook schuldig hebben gemaakt aan het niet laten meedalen van de rente op hun doorlopende kredieten. Voorlopig gaat het om ABN AMRO, Santander en Vesting Finance.

Geschillencommissie geeft klanten gelijk

Bij het Kifid lopen al klachten tegen de genoemde banken. De Geschillencommissie heeft hierin al uitspraak gedaan en de consumenten in het gelijk gesteld. De banken hebben daartegen hoger beroep aangetekend: het wachten is dus op de uitspraak van de Commissie van Beroep van het Kifid. Is deze uitspraak in het nadeel van de banken – dan kunnen die een massaclaim tegemoet zien van de Consumentenbond Claimservice.