Geld lenen kost geld

Vakantielening

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Het lijkt vandaag de dag steeds vaker voor te komen dat mensen een vakantielening afsluiten. Maar is dit eigenlijk wel zo verstandig? Vaak wordt het afgeraden om een lening af te sluiten voor luxe goederen aangezien veel mensen hierdoor in de financiëe problemen komen, maar dat hoeft uiteraard niet. Als u goed nadenkt over de gevolgen van de lening en u laat informeren door verschillende banken is de kans klein dat u echt voor onvoorziene verrassingen komt te staan.

De voor- en nadelen van een vakantielening

Het grote voordeel van een vakantielening is dat u binnen een korte termijn kunt genieten van uw zorgeloze vakantie. Zodra de bank uw financiëe situatie heeft doorgenomen en er vertrouwen in heeft dat u de lening terug kunt betalen binnen een aanvaardbare termijn wordt het geld gestort. Vanaf dat moment kunt u het vrij opnemen en gebruiken om uw vakantie te financieren.

Voordat het geld op uw rekening wordt gestort dient u wel eerst een overeenkomst te ondertekenen waarin u afspreekt een bepaalde rente te betalen en binnen welke termijn de lening terug betaald moet worden. Ook kunt u in deze overeenkomst vaak een boeteclausule terug vinden voor het geval u de lening toch sneller terug wil betalen dan afgesproken, maar dat hoeft niet. Er zijn ook genoeg banken waarbij je geen boeteclausule in het contract kunt vinden. Dit heeft vaak met de hoogte van de lening te maken en in hoeverre de bank de gevolgen zal voelen van het versnel aflossen.

Het termijnbedrag dat u betaalt is vaak een vastgesteld bedrag en blijft gedurende de aflossing van de lening hetzelfde. Dit is mede te danken aan het feit dat de bank met u een vaste rente afspreekt, waardoor u van tevoren precies weet waar u aan toe bent. U hoeft dus niet voor nare verrassingen komen te staan als u van tevoren alles goed doorneemt.

Kortom, het afsluiten van een vakantielening kan vervelende financiëe gevolgen hebben, maar dat hoeft niet per se. Om te voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan is het verstandig om u goed te laten informeren en in kaart te brengen wat de financiëe gevolgen zijn voor jou. Uiteraard adviseren wij wel om goed na te denken over de gevolgen van een lening alvorens je deze afsluit.