Geld lenen kost geld

Wanneer is het extra aflossen van je hypotheek verstandig?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Er zijn een aantal hoofdregels voor het aflossen van je hypotheek. In sommige gevallen kan het erg gunstig voor je uitpakken, terwijl je in andere gevallen beter even door kunt sparen. Er zijn een aantal hoofdregels om rekening mee te houden. De volgende hoofdregels zijn te geven:

  • Heb je een lage hypotheek? Dan is het vaak voordelig om deze zo snel mogelijk af te lossen. Vooral wanneer je hypotheekrente lager is dan je eigenwoningforfait (hypotheekrente is in dat geval niet aftrekbaar).
  • Aflossen op een tophypotheek is alleen gunstig als hierdoor de renteopslag vervalt. Je hebt een tophypotheek als er meer dan 75% van de executiewaarde is geleend.
  • Als je in een lager belastingtarief valt, levert vervroegd aflossen meer op.
  • Pas op met het aflossen op een beleggingsverzekeringshypotheek. Als de eindopbrengst hoger is dan je hypotheek, kan je een naheffing krijgen.
  • Het beste moment om af te lossen is aan het einde van de rentevaste periode (op de renteherzieningsdatum). Op dit moment mag je in de meeste gevallen boetevrij aflossen.

Als je onzeker bent over je eigen situatie kun je altijd contact opnemen met je hypotheekverstrekker. Deze kan je haarfijn uitleggen wat wel en wat niet mogelijk is.