Geld lenen kost geld

Wat betekenen de BKR coderingen op uw overzicht?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Het BKR maakt gebruik van verschillende coderingen (registraties) bij consumenten die een lening hebben afgesloten waarmee het kredietverstrekkers zo goed mogelijk informeert. Als u een lening afsluit, dan is uw bank/kredietverstrekker ook verplicht om hier melding van te doen bij het BKR. Uw gegevens worden in het Centraal Krediet Informatiesysteem geplaatst. De gegevens zijn toegankelijk voor alle deelnemers bij het BKR. Nadat uw lening is beëindigd blijven deze BKR gegevens nog vijf jaar zichtbaar. Als u alleen geregistreerd staat met een positieve registratie, dan is er weinig aan de hand. Bij een negatieve codering kan dat een nadeel zijn. Ook als deze inmiddels is hersteld. Meer over de verschillende BKR codering leest u hieronder!

Betekenis van de coderingen op uw overzicht

U ontvangt altijd een registratie als u een hypotheek, lening of krediet afsluit. We noemen dit ook wel een positieve registratie. Als u een extra lening wilt afsluiten dan bekijkt de betreffende financiëe instelling uw BKR historie. Ze kunnen dus zien dat u al een lening hebt afgesloten. Op basis daarvan bepalen ze of extra geld lenen in uw geval verstandig is of niet. Als u echter een hypotheek- of leningbedrag niet op tijd heeft afgelost, dan verschijnt daar een code achter. We noemen dat een codering. U kunt een overzicht opvragen bij het BKR met de gegevens die over u bekend zijn en ontdekken hoe u geregistreerd staat.

[lening-banner]

Uitleg A-codes:

Codering 1: Er is een schuldregeling of aflossingsregeling met u getroffen.
Codering 2: De kredietverstrekker eist het openstaande bedrag direct op.
Codering 3: Afboeking of kwijtschelding,
Codering 4: De kredietverstrekker kan geen contact meer met u opnemen.
Codering 5: Tijdelijke code. De bank heeft een preventieve betalingsregeling getroffen.
Codering H: Deze staat voor ‘Herstel’. U heeft weer al uw betalingen gedaan. Er is geen betalingsachterstand meer.

Wat als u niet op tijd betaald?

Zorg ervoor dat u altijd aan uw aflossingsverplichting voldoet. Anders kan een positieve BKR-registratie omgezet worden naar een negatieve registratie. Ook na herstel blijft deze nog 5 jaar staan. Gedurende deze periode is het vrijwel onmogelijk om nog een nieuwe hypotheek of lening af te sluiten.