Geld lenen kost geld

Leencijfers Lening.nl

Actuele Cijfers en Trends in de Nederlandse Leningmarkt

Bij Lening.nl, uw onafhankelijke vergelijkingssite, houden we de meest actuele leenrentes en marktcijfers voor leningen in Nederland continu in de gaten. Wij analyseren welke keuzes consumenten maken rondom hun leningen, op basis van uitgebreide marktvergelijkingen en aanvragen via onze website.

Heeft u vragen over deze cijfers, of zoekt u meer informatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze productspecialisten of persvoorlichters.

Onderzoek naar de Keuzes van Consumenten in 2022

We hebben een diepgaande analyse uitgevoerd op basis van ruim 40.000 willekeurig geselecteerde consumenten die in 2022 een lening hebben aangevraagd via Lening.nl. Hierbij hebben we de ontwikkeling van de kredietrente nauwkeurig in kaart gebracht.

Stijging van de Kredietrente: Wat Kost Lenen in 2023?

De rentes voor persoonlijke leningen vertoonden in 2022 een stijgende trend. Dit was zichtbaar bij zowel hoge als lage leenbedragen. In februari 2022 begon deze stijging, en ze gaat nog steeds door.

Oorzaken van de Stijgende Rentes

De stijgende rentes zijn te wijten aan verschillende factoren, zoals de sterk gestegen kapitaalmarktrentes, waar banken hun leenrentes op baseren. Daarnaast zijn kredietverstrekkers hogere marges gaan aanhouden in hun leenrentes. Verder dragen hoge inflatie en stijgende energiekosten bij aan de toenemende druk op consumenten, wat de risicomarges van de kredietverstrekkers beïnvloedt.

Ontwikkelingen in 2023: Blijven de Leenrentes Stijgen?

In de eerste maanden van 2023 blijven de kredietrentes stijgen, deels door aanhoudend stijgende kapitaalmarktrentes en voortdurende economische onzekerheid.

Stabilisatie van het Gemiddelde Leenbedrag

In 2022 leenden mensen ongeveer evenveel als in het voorgaande jaar, ondanks de aanscherping van leennormen en de stijgende leenrente.

Populaire Leendoelen in Nederland

Autofinanciering, verbouwingen en het oversluiten van bestaande leningen blijven de top drie leendoelen. Interessant is dat mensen steeds hogere bedragen lenen voor auto”s en verbouwingen, terwijl de gemiddelde bedragen voor het oversluiten van leningen zijn gedaald.

Provinciaal Overzicht van Leenbedragen

Regionaal gezien lenen inwoners van Utrecht gemiddeld het meest, terwijl Overijsselaars gemiddeld het minst lenen.

Meest Gekozen Leenvorm in Nederland

De persoonlijke lening blijft de populairste leenvorm, met een significant hoger aandeel dan doorlopende kredieten.