Geld lenen kost geld

Hoeveel kan ik lenen?

Maximale lening berekenen

Je hebt een wens waarvoor je een lening nodig hebt. Dus wil je weten hoeveel geld je kunt lenen. Hier kun je eenvoudig een indicatie van jouw maximale lening berekenen uitgaande van de leennormen van 2022.

<Hier komt de berekening>

Indicatie van jouw maximale lening

Het maximale leenbedrag dat we hier voor jou berekenen is een indicatie. Wat je werkelijk kunt lenen wordt bepaald door de kredietverstrekker waar je de lening aanvraagt. De meeste geldverstrekkers hanteren dezelfde algemene leennormen als deze berekening. Bij een concrete aanvraag kan een kredietverstrekker wel nog meer zaken meenemen dan de gegevens die wij hier vragen.

Jouw maximale leenbedrag kan in werkelijkheid dus anders uitvallen dan de uitkomst van deze berekening: zowel hoger als lager. In de meeste situaties geeft het maximale leenbedrag op deze pagina echter een hele goede indicatie van jouw leenmogelijkheden.

Veel vragen beantwoorden

Voor het berekenen van jouw maximale lening stellen we best veel vragen. Veel meer dan voorheen. Per april 2021 zijn de normen van de VFN namelijk flink gewijzigd en vanzelfsprekend doorgevoerd in onze berekening.

In de nieuwe berekening wordt meer gekeken jouw werkelijke inkomsten en uitgaven en minder naar standaarden. Daardoor is de maximale lening beter afgestemd op jouw werkelijke situatie. Welke gegevens zijn van belang?

 • Samenstelling huishouden
  Een gezin met kinderen heeft een ander inkomsten- en uitgavenpatroon dan een alleenstaande man of vrouw.
  Woonsituatie
 • Met een eigen woning heb je andere woonlasten dan wanneer je een huis huurt of bij iemand inwoont.
  Inkomen
 • Om leenlasten te kunnen betalen heb je inkomen nodig. Voor de berekening is het gemiddelde inkomen nodig, waarbij sommige extra’s wel meegeteld mogen worden (structurele provisies, overwerk en 13e maand) en andere niet (reiskosten en toeslagen). Vakantiegeld wordt wel meegenomen in de berekening maar hoef je niet in te vullen: deze nemen wij automatisch mee in de berekening.
  Woonlasten
 • Voor een hypotheek vul je hier de bruto lasten in (dus wat je betaalt voor je hypotheek, geen rekening houdend met de hypotheekrenteaftrek) – bij een huurwoning haal je de huurtoeslag wél van de huur af.
  Auto
 • Als je een auto hebt maakt het verschil of dat je eigen auto is, private lease of een auto van de zaak.
  Alimentatie
 • Heb je een alimentatieplicht voor je ex-partner en/of je kinderen? Deze bedragen worden meegewogen bij het berekenen van je maximale lening.
  Studielening
 • Heb je een studieschuld openstaan bij DUO? Hier wordt rekening mee gehouden bij het bepalen van jouw maximale lening, ook als je nog niet gestart bent met afbetalen.

Totaal van alle leningen

Het maximale bedrag ΓÇô de uitkomst van de berekening – is het totaalbedrag dat jij volgens de leennormen kunt lenen. Het is dus niet zo dat je dit bedrag in zijn geheel extra kunt aanvragen als je al lopende kredieten hebt.

Met lopende kredieten bedoelen we bedragen die openstaan bij o.a.:

 • Persoonlijke lening
 • Aankopen op afbetaling
 • Uitgestelde betaling

maar ook beschikbare kredietlimieten op bijvoorbeeld:

 • Betaalrekening
 • Doorlopend krediet
 • Creditcard
 • Winkelpassen

Deze bedragen haal je van het maximum af om te ontdekken hoeveel ruimte je nog hebt voor een extra lening.

Leningen oversluiten voor goedkoper lenen

Heb je al leningen lopen, dan is het altijd verstandig om eens goed te kijken of je die niet beter kunt oversluiten naar één nieuwe lening. Vooral koop op afbetaling maar ook een creditcard krediet en rood staan op je betaalrekening: het zijn dure vormen van geld lenen. Door de openstaande bedragen mee te nemen in een nieuwe lening kun je het totaalbedrag dat je aan rente betaalt flink verlagen.

Kredietvorm en rente niet van belang

Misschien heb je gemerkt dat we niet vragen wat voor soort lening je wilt afsluiten. Dat is voor het berekenen van jouw maximale lening dan ook niet van belang. Of je nu kiest voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, het maximum blijft gelijk. Ook het rentepercentage en de looptijd hoef je niet in te vullen.

De berekening van wat je kunt lenen is puur afhankelijk van jouw inkomen, leefsituatie en vaste lasten. Voor de lening zelf wordt uitgegaan van een standaard inrichting.

Hierop is wel een uitzondering mogelijk. Als je kiest voor een persoonlijke lening met een looptijd langer dan 5 jaar en een scherpe rente is het misschien mogelijk om meer te lenen. Bij een offerteaanvraag kan de kredietadviseur hier ΓÇô als dat nodig is – verder naar kijken.

Maximale lening niet heilig

Het is natuurlijk leuk om te weten wat je maximaal aan lening kunt krijgen. Toch is het verstandig om altijd goed na te denken over welk bedrag je nu eigenlijk nodig hebt. Geld lenen kost altijd geld, dus meer lenen dan je nodig hebt is zonde van de te betalen rente.

Misschien kun je wel kiezen voor een kleinere uitgaven dus minder lenen? Of je spaart nog even door zodat je kunt volstaan met een lager leenbedrag… laat je in elk geval niet verleiden tot het doen van grotere aankopen omdat jouw maximale lening je die ruimte biedt. Elke lening moet je tenslotte ook terugbetalen!

Bekijk alle online berekeningen