Geld lenen kost geld

Tweede huis kopen

Je eigen vakantiehuis – hoe kom je aan het geld?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Een vakantiehuis van jezelf: het is de droom van veel mensen. Of het nu een grote recreatiewoning is of een kleine chalet – een eigen plek waar je altijd naartoe kunt is gewoon heerlijk.

Vakantiewoning kost geld

Natuurlijk kost het geld om een tweede huis(je) te kopen. Als je dat geld op je spaarrekening hebt staan is dat prachtig, maar de meeste mensen hebben niet zo’n spaarsaldo. Of willen er niet al hun spaargeld aan uitgeven. Wil je dan toch een vakantiewoning kopen? Dan is een geld lenen de oplossing.

Geld lenen voor tweede huis

Het is vaak prima mogelijk om een lening af te sluiten voor het kopen van een recreatiewoning. Geld lenen voor een tweede huis kan op verschillende manieren:

Het is maar net welke leenvorm voor jou mogelijk is en welke past bij jouw situatie en wensen.

Leningen vergelijken

Recreatiewoning financiering

Een recreatiewoning financiering is in de praktijk een hypotheek of een persoonlijke lening. Die hypotheek kan dan rusten op de vakantiewoning zelf of als extra hypotheek op het eigen huis.

Hypotheek en persoonlijke lening vergelijken

Om de juiste keuze te maken is het belangrijk om de verschillen tussen de hypotheek en de persoonlijke lening goed te snappen. In het kort zijn die verschillen:

  • de rente: de rente voor een PL is hoger dan voor een hypotheek
  • de kosten: een (extra) hypotheek afsluiten kost geld, een PL afsluiten niet
  • het onderpand: een PL sluit je meestal af zonder onderpand, een hypotheek niet
  • de looptijd: een hypotheek heeft vaak een looptijd van 30 jaar, een PL meestal niet langer dan 15 jaar
  • de maandlast: door de lagere rente en de langere looptijd is de maandlast van een hypotheek meestal lager dan het maandbedrag van een PL
  • verhuurmogelijkheden: bij financiering met een hypotheek heb je toestemming nodig van de bank om te verhuren, bij een PL niet
  • de locatie: met geld uit een PL kun je overal een vakantiehuis kopen, een hypotheek op een pand in het buitenland is veel lastiger

Geen hypotheek voor verplaatsbare huisjes

Een hypotheek op de recreatiewoning zelf is enkel mogelijk als het een echte woning is: onroerend goed. Er zijn prachtige chalets die eruit zien als een woning – maar in werkelijkheid verplaatsbare huisjes zijn. Dan is er geen sprake van onroerend goed, wat een hypotheek onmogelijk maakt. Voor het kopen van zo’n chalet kun je wel een persoonlijke lening afsluiten of de hypotheek op je huis verhogen.

Geen hypotheekrenteaftrek

Welke leenvorm je ook kiest – je moet het doen zonder het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Die belastingaftrek is er alleen voor de eigen woning die als hoofdverblijf gebruikt wordt – niet voor een tweede huis.

Medewerker
Anneke Leningspecialist

Hoe wil jij jouw vakantiehuis financieren? Denk goed na over de voor- en nadelen!