geld lenen kost geld

Leningen vergelijken

Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-

Vergelijk op rente en voorwaarden

Zoek je een lening? Neem even de tijd om voordat je er één afsluit eerst goed te vergelijken. Zo voorkom je dat je een krediet afsluit dat achteraf niet de beste keuze blijkt. Vul jouw gegevens in voor een overzicht van leningen die voor jou het meest interessant zijn.

Leningen vergelijken: hoe werkt het?

De vergelijking op deze pagina laat alle leningen door elkaar zien: dus persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en eventueel ook leningen die tussen deze basis leenvormen in zitten. Je kunt er ook voor kiezen alleen het aanbod van één van beide leenvormen te vergelijken. Dat is een stuk eenvoudiger als je jouw favoriete leenvorm al gekozen hebt.

Wat je hierbij wel moet weten, is dat steeds minder banken nog een doorlopend krediet aanbieden. Sterker nog: het kan zijn dat er op bepaalde momenten helemaal geen doorlopend krediet in de leenmarkt aangeboden wordt.

Nog geen leenvorm gekozen?

Heb je nog geen keuze gemaakt tussen de persoonlijke lening (PL) en het doorlopend krediet (DK)? Dan is het verstandig om je daar eerst even goed in te verdiepen. De verschillen tussen beide leenvormen zijn groot en daarom belangrijk om ze te kennen. We vatten ze kort voor je samen.

Persoonlijke lening

Met het afsluiten van een persoonlijke lening maak je vaste afspraken met de bank. Het bedrag dat je leent wordt naar jouw rekening overgemaakt en betaal je vervolgens terug in vaste maandelijkse termijnen. Het rentepercentage dat je gaat betalen wordt vastgelegd op het moment van afsluiten en kan tijdens de looptijd niet meer veranderen. Daardoor ligt de looptijd ook vast: je weet precies wanneer het krediet is afgelost en wat je er in totaal voor gaat betalen.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is veel flexibeler. Je krijgt een kredietrekening tot je beschikking met de afgesproken kredietlimiet: tot dat bedrag kun je geld van de rekening opnemen. Er wordt elke maand een bedrag bij jou geïncasseerd voor rente en aflossing – dat is een percentage van de limiet. Het rentepercentage is variabel en kan dus op ieder moment aangepast worden: omlaag, maar ook omhoog. Je kunt wanneer je maar wilt extra aflossen – afgeloste bedragen kun je later ook zonder problemen weer opnemen. Het doorlopend krediet is duidelijk bedoeld voor een flexibele kredietbehoefte.

Favoriete leenvorm vergelijken

Zodra je jouw keuze hebt gemaakt voor één van beide leenvormen kun je een goede vergelijking gaan maken. De belangrijkste aspecten om leningen op te vergelijken zijn:

  • Rente
  • Voorwaarden

Het rentepercentage bepaalt de totale kosten die je uiteindelijk voor je lening betaalt. Het krediet met de laagste rente zal het goedkoopst uitpakken. Tenminste: bij de persoonlijke lening. Bij het doorlopend krediet kun je dat niet weten omdat de rente daarbij variabel is.

Naast de rente is het ook belangrijk om de voorwaarden van de leningen goed te vergelijken. Je vindt ze in de vergelijker door op de i naast de rentes te klikken. Graag vragen we extra aandacht voor twee van deze voorwaarden:

Vervalt bij overlijden

Kom je te overlijden tijdens de looptijd van de lening, dan staat er nog een schuld open bij de bank. Bij sommige banken vervalt die schuld automatisch bij overlijden – bij andere niet; dan moeten jouw nabestaanden het openstaande bedrag terugbetalen.

Boetevrij extra aflossen

Een doorlopend krediet kun je op ieder moment aflossen, een persoonlijke lening vaak niet. Toch zijn er ook banken die bij een persoonlijke lening óók boetevrij extra aflossen toestaan. Dat kan een groot voordeel zijn als je opeens een bedrag tot je beschikking krijgt waarmee je jouw openstaande schuld ineens kunt afbetalen.

Vergelijking van leningen

Wat zie je allemaal terug in de vergelijking van leningen?

  • Naam kredietverstrekker: klik op de naam voor een overzicht van alle leningen van die aanbieder
  • Naam lening: klik op de leningnaam voor een pagina met alle informatie over die lening, inclusief de ontwikkeling van de rente in de afgelopen jaren
  • Minimale rente
  • Maximale rente
  • Informatie over voorwaarden: klik op de i voor een overzicht van de belangrijkste voorwaarden van die lening
  • Aanvraag gratis offerte: klik op de knop om een gratis en vrijblijvende offerte voor deze lening aan te vragen

Wil je de voorwaarden van twee leningen naast elkaar zien, plaats dan een vinkje in de eerste kolom van de tabel en klik op de knop “vergelijken”.

Zakelijke leningen

Alle leningen die wij op deze pagina vergelijken zijn gericht op particulieren. Je kunt op onze site ook zakelijke leningen vergelijken.