Dat betekent niet noodzakelijk dat er geen financiëe problemen meer zijn bij bedrijven. Veel ondernemers worstelen met de andere rekeningen die doorlopen, zoals voor huur, van leveranciers of belastingen. In sommige gevallen betalen ondernemers voor hun leningen door spaargeld ‘op te eten’ of andere betalingen uit te stellen. Zo is het bedrag aan uitgestelde belastingen, in feite een lening van de overheid, in december vorig jaar opgelopen tot 13,2 miljard euro. Ook dat geld moet op een dag worden terugbetaald.
Faillissementspiek aan het eind van het jaar
In een eerder deze week gepubliceerd rapport van PwC en de Universiteit Leiden zeggen herstructureringsexperts van banken, advocatenkantoren en bedrijfsadviesbureaus te verwachten dat de grote golf van wanbetalingen eraan komt. Zij voorspellen een faillissementspiek aan het eind van dit jaar. Dat verklaart ook waarom banken, ondanks de voorlopige rust, al tientallen extra mensen hebben aangenomen op hun afdelingen bijzonder beheer.
Nog geen geld verloren
Voor de banken betekenen klanten die hun rekeningen niet meer (dreigen te) betalen, niet noodzakelijk dat ze binnenkort hun geld kwijt zijn. Normaal gesproken komen ruwweg twee op de drie klanten gezond uit bijzonder beheer terug, hoewel dat volgens deskundigen nu wel eens minder zou kunnen zijn.Als ze toch omvallen, haalt de bank geld uit hun eigen ‘stropot’. Dat is geld dat banken opzij hebben gezet om dit soort klappen op te vangen. Daar hebben ze het afgelopen jaar al miljarden in gestoken.