Geld lenen kost geld

Geld lenen van particulieren

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Geld lenen van particulieren

Geld lenen van particulieren wordt in een snel tempo steeds populairder. Dat dit populairder wordt heeft verschillende redenen. De belangrijkste reden is dat banken steeds lastiger worden als het gaat om het lenen van geld. De normen bij de banken om geld te kunnen lenen worden steeds verder verhoogd, waardoor een lening afsluiten bij de banken steeds lastiger wordt.
Daarnaast is het natuurlijk zo dat het vertrouwen in de banken de afgelopen jaren nu niet werkelijk is toegenomen. Consumenten wantrouwen banken, en vertrouwen ze niet met hun spaargeld, maar ook niet als het gaat om het geld lenen bij de banken. Banken werken al jaren aan dit herstel van het vertrouwen, echter doordat er nog steeds negatieve publiciteit is rond de banken neemt het vertrouwen niet snel toe. Daarnaast nemen de mogelijkheden voor geld lenen van particulieren wel redelijk snel toe. Er zijn steeds meer crowdfundig platformen waar men terecht kan voor een het geld lenen van particulier.

Risico’s van het geld lenen van particulieren

Het risico bij het geld lenen van particulieren ligt bij het lenen meer bij degene die het geld uitleent, dan bij degene die het geld leent. Als u geld leent van een particulier moet u dit natuurlijk altijd terugbetalen. Dat is niet anders dan bij het lenen van een bank. Als u echter niet tijdig terugbetaald heeft degene die het geld uitleent over het algemeen minder middelen om het geld terug te halen dan een bank heeft.
Daarnaast kan geld lenen van particulieren eenvoudiger gaan omdat zij geen toetsing kunnen doen bij het BKR. Hierdoor is een negatieve BKR registratie nooit een probleem om een lening af te sluiten.
Een doorlopend krediet afsluiten via een particulier is mede daardoor veel eenvoudiger. Het vergroot natuurlijk wel het risico voor degene die het geld uitleent. Geld lenen van particulieren is mede daardoor voor degene die het geld uit gaat lenen veel riskanter.
Wel is het zo dat er via de crowdfunding platformen toetsingen gedaan kunnen worden bij andere instellingen dan het BKR. Deze instellingen kunnen nagaan of u in het verleden in aanraking bent geweest met een deurwaarder. Als dit het geval is zullen de platformen u minder snel toelaten voor een lening, of wel een lening kunnen verstrekken met een hogere rente.