Geld lenen kost geld

Geld lenen voor je studie, kan dat?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Dat studeren erg duur is, daar zijn veel studenten al achter gekomen. Zelfs wanneer je een bijbaan hebt naast je studie, zijn de kosten maar nauwelijks zelf op te brengen.

Je betaalt naast studieboeken of e-books ook nog collegegeld, huur voor een studentenkamer en loopt mogelijk nog stage in het buitenland of maakt studiereizen die je zelf moet betalen. Veel studenten komen daardoor nauwelijks rond en moeten extra geld bijlenen om hun studie te kunnen bekostigen. Kan je als student geld bijlenen voor je studie? Of kan dat alleen bij de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Daarover informeren we je op deze pagina. Let wel op: Leen nooit zomaar geld zonder dat je je bewust bent van de gevolgen. Lenen kost altijd geld. Ook bij de DUO. Na of tijdens je studie zal je de lening moeten terugbetalen. Ook deze maandelijkse lasten kunnen zwaar wegen.

Geld lenen voor studie

Lenen voor je studie kan bij de DUO. Deze organisatie verstrekt leningen aan voltijd studenten. Je ontvangt standaard studiefinanciering, dit moet je uiteraard wel aanvragen. Daarnaast mag je ook nog eens extra geld bijlenen. Deze lening ontvang je in maandelijkse termijnen op je rekening. Deze lening kan je afsluiten als je geen recht meer hebt op studiefinanciering en je eventuele baan naast je studie niet de studiekosten kan dekken. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs lees je hoe je deze studielening kan aanvragen. Overigens is het altijd mogelijk om je DUO lening maandelijks te wijzigen. De wijziging gaat echter de volgende maand pas in. Lenen bij de DUO is niet gratis. Je betaalt namelijk rente. Wel is het zo dat je bij deze instantie redelijk goedkoop geld leent.

Lening voor collegegeld afsluiten

Bij de DUO kan je aankloppen voor studiefinanciering, een studielening maar je kunt er ook een collegegeldkrediet afsluiten. De regels voor het collegegeldkrediet zijn identiek aan die van de normale DUO lening. Het geld hiervan gebruik je om alleen je collegegeld te kunnen betalen. De hoogte van dit krediet heb je voor een gedeelte zelf in de hand. Je kunt dit collegegeldkrediet aanvragen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Lenen bij kredietverstrekker of de bank

Je kan als student soms ook een speciale studielening bij een kredietverstrekker of een bank afsluiten. Je kan echter niet zomaar een doorsnee lening afsluiten. De bank of kredietverstrekker verstrekt geen reguliere leningen aan studenten, aangezien zij meestal over een dusdanig laag inkomen beschikken. Je kunt echter wel een zogenoemd studentenkrediet afsluiten. Daarmee betaal je het collegegeld of andere studiekosten zoals een studiereis of stage in het buitenland. Je betaalt het krediet pas terug nadat je gestopt bent met studeren. Uiteraard mag je ook eerder beginnen met aflossen, bijvoorbeeld tijdens je studie. Dat is overigens altijd aan te raden, want meestal betaal je dan minder rente. Als je gestopt bent met je studie wordt de lening omgezet zodat je meer rente betaalt. Belangrijk is dat je dit geld altijd gebruikt voor je studie en niet om luxe te gaan leven of je vakanties daarvan te betalen. Geld lenen kost geld en je zal je lening vroeg of laat weer moeten aflossen.

Geen lening bij DUO indien je een baan hebt

Je kan niet bij deze instantie aankloppen voor een geldlening indien je een baan hebt naast je studie (of andersom). Wellicht kan je wel een doorlopend krediet of een persoonlijke lening aanvragen bij een geldverstrekker. Dit is echter wel afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Je moet ook over een vast contract beschikken. Heb je niet de mogelijkheid om direct de lening af te lossen? Dan sluit je het beste een doorlopend krediet af. Een persoonlijke lening sluit je af indien je de mogelijkheid hebt om maandelijks een vast bedrag af te lossen.