Geld lenen kost geld

Gratis geld lenen kan diepe valkuil blijken

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Gratis geld lenen kan diepe valkuil blijken

Renteloze leningen lijken ideaal maar zijn tricky

Je komt het ongetwijfeld ook weleens tegen: leningen met 0% rente. Gratis geld lenen, renteloze lening, dat klink natuurlijk machtig interessant. Als je geen rente hoeft te betalen bespaar je behoorlijk ten opzichte van een gewone persoonlijke lening (PL), waarbij er wel rente in rekening gebracht wordt. Mooi toch?

Geld moet wel terugbetaald worden

Dat zou je denken. Het is alleen belangrijk om te beseffen dat het geld wél terugbetaald moet worden. Daar staat bij renteloze leningen een vaste einddatum voor: op die dag moet het hele bedrag in één keer afbetaald zijn. Misschien over een jaar, misschien over twee jaar ΓÇô de looptijd verschilt, maar betalen moet je.

Bedrag bij elkaar sparen

Het voelt eenvoudig. Gewoon even een x-bedrag per maand opzij zetten en je hebt dat bedrag tegen die tijd makkelijk beschikbaar. Als dat lukt heb je inderdaad een hele goedkope lening gehad.

Dure lening als je het geld niet op tijd hebt

En wat als je op dat moment het benodigde bedrag toch niet hebt? Dan gaat zo”n renteloze lening de volgende fase in: één waarbij je wél rente moet betalen. Dan heb je opeens een hele dure lening, want de rente die ze dan in rekening gaan brengen is vaak het percentage dat wettelijk maximaal is toegestaan.

Geen fan van gratis lenen

Om die reden ben ik geen fan van renteloze leningen. Het klinkt zo aantrekkelijk, je kunt er heel makkelijk mee akkoord gaan en zorgeloos de aanschaf doen. Je beseft je wel dat je het geld op de einddatum bij elkaar moet hebben, alleen denk je te makkelijk over het bij elkaar sparen daarvan.

Waarom zou sparen nu wel lukken?

De vraag is hoe realistisch dat is als je tot nu toe niet in staat bent geweest om structureel te sparen, een saldo op je spaarrekening op te bouwen en daarvan niet tussentijds op te nemen? Dan had je de aankoop vanaf je spaarrekening kunnen betalen en was er helemaal geen lening nodig.

Soms kan renteloos lenen wel werken

Er zijn wel uitzonderingen te bedenken, situaties waarin een renteloze lening wel kan werken.

Geld staat vast op deposito

Stel: je hebt een fors bedrag vaststaan op een deposito, tot volgend jaar. Eigenlijk zou je daar geld van willen gebruiken voor een aankoop op dit moment. Alleen moet je dan een boete betalen voor vervroegd opnemen. Dan kan een renteloze lening prima zijn, als je die maar direct aflost bij het vrijkomen van het deposito. Er niet per ongeluk andere dingen mee doet waardoor je alsnog niet het geld hebt voor die aflossing.

Gebruik maken van renteverschillen

Of misschien wil je slim gebruik maken van renteverschillen. Je hebt het geld wel, maar daar krijg je nu rente over op je spaarrekening. Door renteloos te lenen maak je dan in feite een beetje winst. Kan prima werken, als je dat geld maar echt reserveert en niet ergens anders aan uitgeeft.

Wat als je renteloze lening niet op tijd kunt aflossen?

Wat nou als je al zo”n renteloze lening hebt en inderdaad niet het bedrag bij elkaar hebt om in één keer te betalen op de einddatum? Kijk dan vooral of je een goedkopere lening kunt afsluiten om de aflossing mee te kunnen doen. Dan heb je wel een lening met rente, maar in ieder geval niet tegen het hoogst mogelijke rentepercentage.

Zoek de goedkoopste lening