geld lenen kost geld

Persoonlijke lening vergelijken

Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-

Vergelijk persoonlijke leningen op rente en voorwaarden

Ben je op zoek naar een persoonlijke lening? In onze vergelijking van deze leningen zie je in één oogopslag welke PL de laagste rente heeft en waar je dus het goedkoopst uit bent. Vergeet alleen niet om ook naar de voorwaarden te kijken!

De tarieven die hier getoond worden, zijn de effectieve jaarrentes die wij hebben gehaald uit publicaties van de maatschappij (bijv. internetsite). Getoonde leenrente van persoonlijke lening is gebaseerd op een looptijd van 60 maanden. Andere looptijden zijn mogelijk. Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden over de juistheid van de tarieven en overige informatie (zie ook onze disclaimer). De hier vermelde tarieven hoeven niet voor iedereen van toepassing te zijn. Wij adviseren u om altijd goed naar de algemene voorwaarden en productvoorwaarden te kijken voordat u een lening afsluit. Voor meer informatie over onze werkwijze en verdienmodel bij lenen, klik hier.


Persoonlijke lening vergelijken: zo werkt het!

We hebben voor jou heel veel persoonlijke leningen op een rij gezet, zodat jij ze gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Door bovenaan jouw wensen en situatie in te vullen toont de vergelijking alleen de leningen die daarbij passen en zijn de rentepercentages afgestemd op het leenbedrag dat jij in gedachten hebt.

Wat houdt een persoonlijke lening in?

Een persoonlijke lening (PL) (persoonlijke lening betekenis) is een hele duidelijke vorm van geld lenen. Je leent een bedrag, dat krijg je op jouw rekening gestort en vervolgens ga je elke maand een vast bedrag terugbetalen. Dat maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. Alles wordt vastgelegd op het moment van afsluiten, dus je weet precies waar je aan toe bent. Aan het eind van de looptijd is je lening helemaal afgelost.

Uitleg vergelijkingstabel

In de tabel zie je de volgende aspecten op een rij:

 • Naam kredietverstrekker: klik op de naam voor een overzicht van alle leningen van die aanbieder
 • Naam lening: klik op de leningnaam voor een pagina met alle informatie over die lening, inclusief de ontwikkeling van de rente in de afgelopen jaren
 • Minimale rente
 • Maximale rente
 • Overzicht belangrijkste voorwaarden: klik op de i en bekijk de belangrijkste kenmerken van die lening

Minimale en maximale rente bij een persoonlijke lening

Die minimale en maximale rente, wat betekent dat precies? Bij sommige leningen zijn de tarieven minimaal en maximaal gelijk: daar hanteert de kredietverstrekker één rentepercentage voor alle nieuwe persoonlijke leningen.

Er zijn ook aanbieders die dat niet doen: daar weet je niet van tevoren voor welke rente ze geld aan jou willen lenen. Dat heeft te maken met het zogeheten ‘Risk Based Pricing’: het tarief dat ze jou aanbieden hangt af van jouw risicoprofiel. Pas als je een offerte krijgt weet je wat het rentepercentage op jouw persoonlijke lening wordt. Bij het aanvragen van de offerte weet je wel wat die rente minimaal en maximaal kan worden.

Belangrijke leenvoorwaarden

De rente is bij een persoonlijke lening het meest in het oog springende onderwerp om jouw keuze op te baseren. Toch is het ook belangrijk om naar de voorwaarden te kijken. Die krijg je in beeld door in de vergelijker óf op de leningnaam te klikken, óf op de i naast de rentes. Twee van die voorwaarden lichten we graag uit:

Vervalt bij overlijden

Het is niet te hopen, maar het kan gebeuren dat je tijdens de looptijd van de lening komt te overlijden. Dan heeft de kredietverstrekker nog niet al het uitgeleende geld teruggekregen van jou. Sommige banken laten de overgebleven schuld dan vervallen. Andere doen dat niet: daarbij moeten jouw nabestaanden de rest van jouw lening afbetalen.

Persoonlijke lening online vergelijken
Persoonlijke lening online vergelijken

Boetevrij extra aflossen

Bij een persoonlijke lening maak je een vaste afspraak met de kredietverstrekker: je legt vast hoeveel je leent, hoe lang je erover gaat doen om het geld terug te betalen en welk rentepercentage je betaalt. Wat nu als je opeens een bedrag tot je beschikking krijgt waarmee je de lening ineens of voor een deel zou kunnen aflossen? Mag dat dan? Er zijn banken die daar geen probleem van maken – daar kun je boetevrij extra aflossen – maar er zijn er ook waar je dan een boete moet betalen.

Vergelijking van twee leningen

Twijfel je nog tussen een paar leningen? Dan is het handig dat je er twee met alle details naast elkaar kunt zetten. Je zet dan voor die twee leningen een vinkje in het vakje helemaal links in de vergelijker en klikt op de knop ‘vergelijken’. Je krijgt vervolgens alle kenmerken en voorwaarden van de twee leningen naast elkaar, zodat je heel gemakkelijk kunt zien waar de verschillen zitten.

Persoonlijke lening aanvragen

Heb je met deze vergelijking goed in beeld welke persoonlijke lening je wilt afsluiten? Als rechts in de tabel een knop ‘gratis offerte’ staat kun je helemaal gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen voor de lening van jouw keuze. Daarmee verplicht jij je tot niets: er is pas een overeenkomst als je een offerte voor akkoord getekend hebt.

De kenmerken, voordelen en nadelen van de persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening waarbij het bedrag dat je leent direct geheel op je rekening wordt gestort. Je betaalt iedere maand een vast bedrag voor rente en aflossing. Het rentepercentage van de lening staat vast en de looptijd ook. Afgeloste bedragen kun je niet weer opnemen, waardoor je precies weet wanneer je van de lening af bent. Een persoonlijke lening wordt vaak gebruikt voor het financieren van verbouwingen en de aankoop van een auto (autolening).

Direct persoonlijke leningen vergelijken

Voordelen persoonlijke lening

 • er geldt een vaste looptijd. Je weet wanneer je van de lening af bent
 • je betaalt een vast maandbedrag
 • de rente staat vooraf vast waardoor je weet waar je aan toe bent
 • het geleende bedrag wordt direct geheel op je rekening gestort
 • als de lening gebruikt wordt voor de verbouwing of verbetering van de eigen koopwoning is de rente – in tegenstelling tot bij het doorlopend krediet – aftrekbaar voor de inkomstenbelasting

Nadelen persoonlijke lening

 • je kunt afgeloste bedragen niet weer opnemen. Hierdoor is de persoonlijke lening minder flexibel dan een doorlopend krediet
 • bij een aantal kredietverstrekkers kun je de lening tussentijds niet boetevrij aflossen. In de persoonlijke lening vergelijking kun je filteren op persoonlijke leningen waarbij je wel tussentijds boetevrij kunt aflossen

Overzicht van andere leenvormen

 

Veel gestelde vragen over de persoonlijke lening.

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat er verschillende factoren meespelen. De hoogte van de rente is bijvoorbeeld afhankelijk van het bedrag dat je leent, de looptijd van de lening en je persoonlijke financiële situatie. Daarnaast zijn er verschillende soorten persoonlijke leningen, dus het is belangrijk om te weten welke soort jij nodig hebt. Als je alle factoren in acht neemt, dan is de kans groot dat je een goede deal vindt voor een persoonlijke lening.

Hoe snel krijg je een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening kun je meestal binnen enkele dagen krijgen. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de kredietverstrekker en het soort lening dat je aanvraagt. Als je wordt goedgekeurd voor een lening, wordt het geld op je rekening gestort en kun je het meteen gebruiken.

Waar op letten bij persoonlijke lening?

Bij het afsluiten van een persoonlijke lening moet u een aantal dingen in gedachten houden. Ten eerste, zorg ervoor dat u de rente en de voorwaarden van de lening begrijpt. Het is belangrijk om te weten hoeveel u in totaal moet terugbetalen. Het is ook belangrijk om rond te kijken en de tarieven van verschillende kredietverstrekkers te vergelijken. Een ander ding om te overwegen is of je wel of geen onderpand nodig hebt voor de lening. Sommige leningen vereisen onderpand, zoals een auto of een huis, terwijl andere dat niet hebben. Zorg ervoor dat u al uw opties afweegt voordat u een beslissing neemt.