Geld lenen kost geld

Hoe jij je BKR-gegevens kunt inzien

BKR-registratie kan grote gevolgen hebben

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 17 mei 2023

BKR – je weet vast wel dat dit het Bureau Krediet Registratie is. Alle leningen die in Nederland verstrekt worden staan daar geregistreerd. Dat is handig voor kredietverstrekkers: door met een BKR-toets te checken wat jij al aan leningen hebt lopen voorkomen ze dat je jezelf volstopt met schulden. Overkreditering noemen ze dat.

Waarschijnlijk heb ook jij een BKR-registratie

De kans dat jij ook een BKR-registratie hebt is enorm. Een persoonlijke lening, een creditcard, een private lease contract, een telefoonabonnement waar het toestel in verwerkt zit… het staat er allemaal. Tenminste: als het gaat om een bedrag van meer dan € 250 en een looptijd langer dan een maand. Alleen hypotheken, studieschulden en onderhandse leningen (bijvoorbeeld geld dat je leent van je ouders) staan er niet in. Tenzij het gaat om een hypotheek met betalingsachterstanden, die wordt wel bij het BKR gemeld.

Registratie is niet negatief

Zo’n BRK-registratie is op zich helemaal geen probleem. Het is niet negatief, zolang er geen betalingsproblemen blijken uit die registratie. Een lege BKR-toetsuitkomst kan zelfs minder positief zijn: dan heb je kennelijk geen enkele ervaring met het terugbetalen van geleend geld?

Codering = negatieve BKR-registratie

Het wordt pas een probleem als er een achterstandscodering achter één of meer van jouw leningen staat. Zo’n codering kan een kredietverstrekker laten aanbrengen als jij niet netjes aan je betalingsverplichtingen voldoet.

BKR-coderingen en hun betekenis

De code begint met een losse A – dat geeft aan dat je achterloopt met de betalingen voor een lening. Staat daar een H bij? Dan heb je de achterstand ingelopen, loopt je krediet gewoon door. Het is alleen wel een signaal voor andere banken dat er problemen zijn geweest.

Er kan ook een cijfer achter de A staan:

  • 1: betalingsregeling afgesproken
  • 2: krediet is opgeëist (je moet alles in één keer terugbetalen)
  • 3: er is € 250 of meer afgeboekt of kwijtgescholden
  • 4: je bent onbereikbaar voor de kredietverstrekker
  • 5: preventieve betalingsregeling voor jouw hypotheek
  • 9: markering – er is iets met de gegevens

Meer informatie over de coderingen vind je op de website van het BKR.

Je eigen BKR-gegevens opvragen

Wil je weten wat er bij het BKR geregistreerd staat op jouw naam? Je kunt vrij eenvoudig jouw BKR-gegevens opvragen.

Vroeger met een formulier via de bank

Vroeger ging dat heel ingewikkeld met een formuliertje waarmee dat je moest invullen, ondertekenen en bij jouw bankkantoor inleveren (met betaling van ik meen 5 gulden). Je kreeg dan een uitdraai per post toegestuurd.

Online jouw BKR-registratie inzien

Gelukkig is die tijd alweer even voorbij en kun je nu digitaal jouw gegevens bij BKR inzien. Natuurlijk moet je jezelf daarvoor wel goed identificeren – je wilt tenslotte niet dat iedereen zomaar jouw BKR-gegevens kan bekijken.

Identificatie via IDIN

Identificatie gaat via IDIN: online identificeren via jouw bank. Op de website van BKR kies je voor Mijn Kredietoverzicht. Ze vragen je dan waarom je jouw gegevens wilt inzien, daarna ga je naar de inlogpagina. Daar kies je jouw bank, de identificatie verloopt dan via het inloggen in jouw bankomgeving. Handig!

Kredietgegevens snel in beeld

Vervolgens moet je op de website van BKR nog eens je gegevens invullen (die weet de bank toch ook?) en dan krijg je jouw kredietgegevens in beeld.

Overige registraties

Bij de Overige gegevens in jouw profiel kun je ook nog zien of je geregistreerd staat als:

  • Belangrijk politiek persoon (PEP toets)
  • Gesanctioneerd persoon (Sanctietoets)
  • Persoon die in een faillissement, surseance van betaling of schuldsanering zit (Insolventietoets)

Het opvragen van de registratie gaat super vloeiend. Dus wil je weten wat er van jou geregistreerd staat bij het BKR? Gewoon even online je gegevens even opvragen!