Geld lenen kost geld

Kosten voor lening verboden!

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Kosten voor lening verboden!

Het klinkt misschien gek, maar het is verboden om kosten in rekening te brengen voor het afsluiten van een consumptief krediet. Een kredietverstrekker of tussenpersoon mag jou dus géén geld rekenen voor het afsluiten van een persoonlijke lening. Wist je dat?

Geld lenen kost toch geld?

En hoe zit het dan met de slogan: Geld lenen kost geld… die is er bij iedereen ingeprent en nu mag dat opeens niet?

geld lenen kost geld

Die slogan klopt: geld lenen kost inderdaad geld. Alleen bedoelen ze daarmee geen directe kosten, maar de rente die je moet betalen als je geld leent.

Leningen vergelijken

Verbod op kosten voor een lening

Het is heel simpel eigenlijk: als iemand jou een lening aanbiedt, of daarin wil bemiddelen, mag diegene jou daarvoor geen kosten laten betalen. Een bemiddelaar krijgt geld (commissie) van de bank waar de lening wordt afgesloten, niet van jou.

Jouw kosten: alleen rente!

De kosten die jij moet betalen mogen alleen bestaan uit rente. Die rente is een vergoeding voor ‘het ter beschikking stellen van geld’. Je betaalt die rente elke maand over het nog openstaande saldo van de lening.

Maandbedrag is hoger dan rente

Natuurlijk moet het geleende geld ook terugbetaald worden. Daarom is het maandbedrag dat jij voor jouw lening betaalt hoger dan het rentebedrag.

Annuïteit: rente & aflossing samen

Het bedrag dat elke maand geïncasseerd wordt bestaat uit rente + aflossing. Dit is een vast bedrag, de ‘annuïteit’. Van dat vaste bedrag wordt eerst de rente over het nog openstaande saldo afgehaald. Wat er overblijft wordt gebruikt voor aflossing.

Elke maand meer aflossing

Het rentedeel in de annuïteit wordt elke maand lager doordat er steeds een stukje van de lening wordt afgelost. Dat aflossingsstukje wordt daardoor steeds een beetje groter… totdat aan het eind van de looptijd de hele lening is afgelost.

Extra kosten bij flitskredieten

Bij een minilening – flitskrediet – worden nog weleens andere kosten in rekening gebracht. Dat zijn geen directe kosten voor de lening op zich, maar bijvoorbeeld:

  • kosten voor garantstelling
  • kosten voor spoedoverboeking
  • niet-nakomingskosten

Dit zijn kosten die meegerekend worden bij het bepalen van de maximale kredietvergoeding – die is op dit moment (sinds 1 januari 2023) 12%.