Geld lenen kost geld

Lenen terwijl je spaargeld hebt

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Lenen terwijl je spaargeld hebt

Het klinkt misschien gek: een lening afsluiten terwijl je een aardig saldo op een spaarrekening hebt staan. Waarom zou je dat doen? Waarom zou je geld lenen als je datzelfde bedrag gewoon beschikbaar hebt aan spaargeld?

Je verliest geld

Financieel gezien is het niet de meest gunstige keuze. Over een lening betaal je immers vrijwel altijd een hogere rente dan de spaarrente die je krijgt van de bank. Dus verliest in feite geld als je voor deze constructie kiest.

Waarom toch een lening afsluiten?

Toch kunnen er redenen zijn om dit wel te doen. Om een lening aan te vragen terwijl je het benodigde geld op jouw spaarrekening staat.

Vrije beschikbaarheid van geld

De belangrijkste reden is de beschikbaarheid van geld. De euro’s die op een spaarrekening staan kun je op ieder moment opnemen voor ieder gewenst bestedingsdoel. Dat geeft een veilig gevoel, de zekerheid dat er een buffer aan geld beschikbaar is voor onverwachte uitgaven.

Zekerheid van buffer niet kwijtraken

Kies je ervoor om die reserve, al dat spaargeld, in één keer uit te geven en houd je dan niets meer over… dan ben je die zekerheid kwijt. Als er dan op enig moment iets gebeurt waar je geld voor nodig hebt en je hebt het niet…

Lenen als je echt geen geld meer hebt

Misschien denk je: dan sluit ik toch op dat moment een lening af? Zit wat in, maar dat lukt niet altijd. Stel dat je op dat moment werkloos bent of een BKR-codering hebt opgelopen. Dan krijg je geen lening van een bank en kun je dus nergens geld vandaan toveren voor die hoognodige uitgave.

Buffer op spaarrekening aanhouden

Daarom is het niet zo gek dat mensen ervoor kiezen een bepaald bedrag als buffer op hun spaarrekening te laten staan. Om toch een lening af te sluiten voor het geld dat ze nodig hebben.

Vind de goedkoopste lening

Lening zo snel mogelijk aflossen

Wat dan wel een goed idee is – en dat is het eigenlijk altijd: de lening zo snel mogelijk aflossen. Dus een plan maken om minder uit te geven, geld te besparen, en zo geld over te houden om extra aflossingen op de lening te doen. Dan ben je sneller van de schuld af en betaal je in totaal veel minder aan rente.