Geld lenen kost geld

Lening eerder aflossen – mag dat?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Lening eerder aflossen – mag dat?

Je hebt een lening lopen omdat je ergens een keer geld nodig had waar je op dat moment niet over kon beschikken. Dus koos je voor het afsluiten van een lening, geen enkel probleem. Nu is het andersom: je hebt geld beschikbaar en wilt dus graag zo snel mogelijk van die schuld af. Dat hoeft ook geen probleem te zijn: dan los je het openstaande bedrag toch gewoon in één keer af? Of als je niet het hele bedrag hebt: zoveel mogelijk?

Vervroegd aflossen kan geld kosten

Dat klinkt logisch en dat is het ook. Er is alleen één ‘maar’: niet elke lening kan zomaar vervroegd afgelost worden zonder dat je daar kosten voor moet betalen. Dit is dus een onderwerp waar je al over na moet denken bij het kiezen van de lening die je wilt afsluiten: is eerder aflossen boetevrij of niet?

Goed opletten bij het afsluiten van een lening

De eis dat je boetevrij wilt kunnen aflossen zal de selectie van leningen die geschikt zijn voor jou kleiner maken. Misschien is de lening met de laagste rente niet boetevrij af te lossen… dan moet je dus kiezen tussen de goedkoopste lening of de flexibelste. Iets meer rente betalen kan een prima keuze zijn als je later gebruik wilt maken van boetevrij aflossen.

Waarom boete bij eerder aflossen?

Misschien vraag jij je af waarom je een boete zou moeten betalen als je jouw lening eerder aflost. Dan heeft de bank eerder het geld weer terug, dat is toch juist mooi voor ze? Ze kunnen het dan tenslotte weer opnieuw uitlenen. Dat is op zich waar, maar er kan ook zeker een nadeel in zitten voor de bank.

Aflossen in het nadeel van de bank

Stel dat jij jouw lening hebt afgesloten met een looptijd van vijf jaar een rente van 8%. Na twee jaar heb jij een som geld wil je ‘m vervroegd aflossen. Maar: op dat moment is de rente voor een lening van drie jaar geen 8%, maar 6%. Dan loopt de bank op het restant van jouw lening dus 2% rente mis. Dat renteverlies willen ze dan graag terugzien, daarom brengen ze een boete in rekening.

Lening oversluiten

Als je in zo’n situatie boetevrij kunt aflossen kunnen mensen met een lening zelfs denken: ik sluit een andere lening af – met een lagere rente – en los daar deze openstaande schuld mee af. Slim en dat gebeurt ook zeker. Je moet wel weer even door de molen van het beoordelen van de leningaanvraag, maar als dat geen problemen oplevert kun je er leuk mee besparen op de rente. De bank waar jij de lening aflost wordt er alleen minder blij van.

Vervroegd aflossen met eigen geld

Het komt ook wel voor dat vervroegd aflossen wel boetevrij kan, maar alleen als je kunt aantonen dat je dat met eigen geld doet. Dan kun je dus niet steeds je lening oversluiten om van de lagere rente te profiteren, maar kun je wel zonder kosten aflossen als je bijvoorbeeld een schenking krijgt, een mooie bonus of de loterij wint.