Geld lenen kost geld

Persoonlijke lening flink duurder

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Persoonlijke lening flink duurder

Rente voor leningen aanzienlijk gestegen

De rente voor geld lenen is in de afgelopen weken flink gestegen. Dat is geen verrassing: gezien de ontwikkeling van de rentes op de financiëe markten konden we daar min of meer op wachten.

Kapitaalmarktrente als leidraad

Bij een persoonlijke lening wordt de rente vastgelegd voor de hele looptijd. Die looptijd is vaak 60 maanden – 5 jaar dus. Om een idee te krijgen van de rente-ontwikkeling kijken we naar de kapitaalmarktrente, alleen draait het daarbij om het rendement op de 10-jaars staatslening. Dat is dus niet helemaal vergelijkbaar – wel een aardige voorspeller.

Stormachtige ontwikkeling kapitaalmarktrente

De kapitaalmarktrente maakt de laatste tijd een stormachtige ontwikkeling door. In de eerste maanden van het jaar ging deze van onder het nulpunt naar 2%: een ongekend snelle stijging. Vervolgens kwam er een behoorlijke correctie met een snelle daling – op dit moment ligt de kapitaalmarktrente net boven de 1%.

Kapitaalmarktrente gevolgd door hypotheekrente

De richting waarin de kapitaalmarktrente zich beweegt wordt meestal met enige vertraging gevolgd door de hypotheekrente. Daar zien we dezelfde lijn ontstaan, natuurlijk op een wat hoger niveau – een hypotheek moet de bank wel geld opleveren.

Overzicht ontwikkeling kapitaalmarktrente, leenrente en hypotheekrente tussen 2014 in 2022

Bron: HomeFinance.nl

Leenrente laat langer op zich wachten

Een reactie van de leenrente laat heel wat langer op zich wachten. De verstrekkers van consumptief krediet hebben minder haast met het aanpassen van de rente op hun leningen aan de marktrente. Dat is niet heel verwonderlijk: het gaat vaak over lagere bedragen met kortere looptijden.

Rente persoonlijke lening nu ook omhoog

Toch is het logisch dat een stijging van het algemene renteniveau na enige tijd ook te merken is bij de rente op persoonlijke leningen: de banken willen wel geld verdienen aan de uitgeleende bedragen.

Renteverhoging was te verwachten

Dat het renteniveau van leningen ook omhoog zou gaan was dus wel te verwachten. Niet voor niets schreven we een paar weken geleden: Lening aanvragen nu de rente nog laag is? Inmiddels is het zover: zo ongeveer elke geldverstrekker heeft de rente op de PL naar boven bijgesteld.

Geld lenen overal duurder

De goedkoopste leningen zijn inmiddels duidelijk duurder: de laagste rente voor een persoonlijke lening is sinds het begin van 2022 al bijna een procent gestegen. Bij de banken die niet vechten om de plek voor de laagste rente is de rentestijging vaak nog veel groter.

Gaat leenrente ook weer snel omlaag?

Een logische vraag is of de leenrente – nu de kapitaalmarktrente weer zo is afgezwakt – ook weer omlaag zal gaan. Dat zien we bij de hypotheekrente immers ook alweer gebeuren. Een op handen zijnde verlaging van de leenrente zou een reden kunnen zijn om het afsluiten van een nieuwe lening even uit te stellen.

Ontwikkeling marktrente en concurrentie

Het zal erg afhangen van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt de komende tijd. Zoals gezegd: kredietverstrekkers reageren meestal niet heel snel met rente-aanpassingen. Dat geldt misschien nog wel meer voor verlagingen dan voor verhogingen. Daarnaast speelt de concurrentie een grote rol: in hoeverre een geldverstrekker bovenaan wil staan in de vergelijking van leningen om zo nieuwe klanten te trekken.