Geld lenen kost geld

PL kan voor verbouwing goedkoper zijn dan hypotheek

Rente op lening is hoger, maar wel geld lenen zonder bijkomende kosten

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 19 april 2023

In veel straten in Nederlandse gemeenten rijden bouwbusjes af en aan. Er worden nieuwe keukens geplaatst, badkamers, uitbouwen, zonnepanelen, dakkapellen, kunststof kozijnen… de bouwbedrijven zijn er maar druk mee.

Verbouwing of woningverbetering financieren

Zo’n verbouwing of verbetering van je huis kost natuurlijk geld. Veel geld ook. Daarom is de eerste gedachte bij de meeste mensen dat ze hiervoor hun hypotheek moeten verhogen. In veel gevallen is dat ook de slimste oplossing, maar niet altijd! Het ligt er sterk aan welk bedrag je gaat lenen en waarvoor precies.

Kosten bij hypotheek, niet bij PL

Bij het verhogen van een hypotheek kunnen allerlei kosten komen kijken: advieskosten, taxatiekosten, notariskosten. Welke van die kosten bij jouw verbouwing een rol spelen en hoe hoog die zijn, dat ligt aan jouw situatie. Maar in elk geval heb je die kosten niet bij de keuze voor een persoonlijke lening!

Rente PL hoger dan voor hypotheek

Voor een persoonlijke lening betaal je een hogere rente dan voor een hypotheek. Op dit moment is de laagste hypotheekrente bij een rentevastperiode van 10 jaar zo’n 4%, terwijl een PL met een looptijd van 10 jaar een rente van minimaal 6,9% kent.

Rente PL voor verbouwing ook aftrekbaar

Het verschil van bijna 3% is aanzienlijk. Afhankelijk van het bedrag is het toch mogelijk dat een PL per saldo voordeliger uitpakt. Een deel van het renteverschil wordt immers bijgedragen door de fiscus: de rente die je betaalt in de leninglasten is fiscaal aftrekbaar als het geld is besteed aan de eigen woning. Net als hypotheekrente.

Fiscaal voordeel maakt verschil kleiner

Door het fiscale voordeel is het verschil tussen de netto maandlasten van een hypotheek en een persoonlijke lening kleiner. Dat maakt het moment waarop de kosten hoger zijn dan de extra betaalde rente eerder bereikt is.

Hypotheek en PL voor verbouwing vergelijken

Ben je dus bezig met het plannen van een verbouwing? Staar je dan niet blind op de mogelijkheden van jouw hypotheek! Laat ons zéker ook uitzoeken welke persoonlijke lening het beste bij jouw situatie past. Daarna:

  • zet je de netto maandlasten voor zowel de hypotheekverhoging als de PL op een rij (hypotheekofferte nodig?)
  • tel je de netto maandlasten over de hele looptijd bij elkaar op
  • haal je het verbouwingsbedrag er vanaf
  • wat je overhoudt zijn de rente plus bij de hypotheek eventueel meegefinancierde kosten
  • heb je de kosten van de hypotheekverhoging niet meegenomen in het hypotheekbedrag? Dan tel je die er voor de hypotheek nog bij op!

De twee bedragen die hieruit komen zet je tegen elkaar af: bij welke leenconstructie betaal je uiteindelijk meer? De uitkomst kan best verrassend zijn!

Vind je dit lastig? Geen zorgen: onze Leenexperts zullen je er graag mee helpen. Vraag jouw lening aan, dan nemen we de mogelijkheden met je door.

Aanvraag insturen