De kredietcrisis heeft er bij veel woningeigenaren stevig ingehakt. Nog steeds zijn er veel voormalig huizenbezitters met een restschuld. Zij hebben enkele jaren geleden hun woning moeten verkopen. Wij informeren jou op deze pagina hoe je een restschuld kunt financieren door een nieuwe lening aan te vragen.
Wat is een restschuld?
Als u uw woning verkoopt maar u houdt daar een restschuld aan over, dan kunt u met de prijs die de woning oplevert uw huidige hypotheek niet volledig aflossen. Vaak is dat het geval bij woningeigenaren die gekozen hebben voor een aflossingsvrije hypotheek. Ten tijde van de kredietcrisis, konden ook veel mensen hun hoge hypotheeklasten niet meer dragen. Zij werden gedwongen om hun woning te verkopen. Woningen waren in die periode veel minder waard, met als gevolg dat ook zij met een restschuld opgezadeld werden. [lening-banner]
Kan je een restschuld in een nieuwe lening opnemen?
Een restschuld moet terugbetaald worden. Dat kan o.m. door een nieuwe hypotheek af te sluiten. U moet dan wel weer een nieuwe woning aankopen. U sluit in dat geval een hypotheek af en kan daarbij de schuld die is blijven staan bij de verkoop van uw vorige woning hierin laten opnemen. Let op: U kunt anno 2018 nog maar tot 100% van de woningwaarde lenen. De restschuld zit hier al bij in. Bent u van plan om een woning te huren? Dan kunt u een lening afsluiten en daarmee de restschuld aflossen aan de bank.
Een lening afsluiten voor de financiering van een restschuld
Als u geen nieuwe hypotheek kunt afsluiten, dan kunt u altijd een lening afsluiten zodat u de restschuld kunt afbetalen. Daarvoor sluit u het beste een persoonlijke lening af. U lost maandelijks een vast bedrag af en de looptijd van de lening is bekend.
Rente op restschuld is fiscaal aftrekbaar
De Overheid heeft het zo geregeld dat de rente op een restschuld aftrekbaar is op het belastbaar inkomen. U mag tot vijftien jaar lang hiervan profiteren. De enige voorwaarde is wel dat de schuld tussen 2012 – 2017 is ontstaan.
Andere mogelijkheden om uw restschuld af te lossen:
Met eigen spaargeld
Probeer als het even kan een restschuld af te lossen met uw eigen spaargeld. Echter, het is wel belangrijk dat u dit geld kan missen.
Regeling treffen
Kunt u geen nieuwe lening afsluiten? Probeer dan altijd op tijd een regeling te treffen met de bank bij wie u nog een restschuld heeft openstaan na de verkoop van uw woning.
Onderhandse lening
Heeft u geen spaargeld, kunt u geen nieuwe hypotheek mét restschuld afsluiten, geen lening afsluiten en is een regeling treffen met de bank onmogelijk? Probeer dan een onderhandse lening af te sluiten. U leent geld van familie of vrienden en spreekt een rentetarief af (dit is wettelijk verplicht!). Leg alle voorwaarden duidelijk vast, zodat er achteraf geen onenigheid van komt.