Wat het BKR in Nederland is, dat is de zwarte lijst in Belgie. Maar wat blijkt? Ook in Nederland kennen we een soortgelijke zwarte lijst, maar dan aangelegd door bedrijven. De incassokantoren hebben gedurende vele jaren achtereen stiekem enorme zwarte lijsten aangelegd. Daarin staan de gegevens van vele miljoenen Nederlanders. Ook van consumenten die per ongeluk wel eens een rekening vergaten te betalen. Nu blijkt dat veel bedrijven maar al te graag deze gegevens opkopen. Zo zijn er meerdere energiemaatschappijen, webshops en telecommaatschappijen die deze zwarte lijsten checken. De consument is daarvan de dupe.
BKR
Zoals u vast wel weet worden alle schulden van Nederlanders bijgehouden door het BKR. Dit is het Bureau Kredietregistratie. Deze instantie ontvangt uw gegevens van instellingen bij wie u een lening heeft afgesloten. Sinds kort worden ook telefoonabonnement geregistreerd maar dan alleen met een ‘gratis’ telefoon met een waarde van meer dan 250 euro. Het BKR kent ons financiëe verleden. Enkele tientallen jaren geleden, ergens eind jaren ’90, begonnen anonieme instellingen met het aanmaken van enorme doorzoekbare lijsten. Zwarte lijsten. Deze lijsten bevatten een schat aan informatie. Dat blijkt uit informatie in De Groene Amsterdammer en Nieuwsuur. De lijsten zijn te koop voor alle bedrijven die grof veel geld daarvoor willen neerleggen.
Welke gegevens worden er zoal verzameld?
De lijsten bestaan uit gemakkelijk doorzoekbare gegevens zoals incassogegevens en gegevens van bedrijven die negatieve ervaringen hebben met betalingen van klanten. In totaal zijn er gegevens van miljoenen Nederlanders beschikbaar. Zo heeft het bedrijf Lindorff de gegevens van meer dan 10 miljoen Nederland! En het bedrijf EDR beschikt over zo’n 7.5 miljoen gegevens. Focum heeft 10.5 miljoen gegevens opgekocht! Het komt er gewoon op neer dat vrijwel zeker uw incasso- en betalingsgegevens bekend zijn bij talloze grotere en kleinere bedrijven. Organisaties kunnen aan de hand van uw naam achterhalen hoe hoog uw inkomen is, hoe vaak u rekeningen niet heeft betaald, wat voor abonnementen u in het verleden heeft afgesloten en ga zo maar door. Dat deze zwarte lijsten bestaan, kan voor veel consumenten nadelig uitpakken.
Mensen worden door de zwarte lijst massaal afgewezen
Het blijkt nu dat consumenten in grote getale worden afgewezen voor diverse abonnementen. Ook bepaalde energiemaatschappijen zoals Oxxio, Nuon, E.On en Qurrent, die laten mensen met een negatieve score extra borg betalen. En zelfs diverse woningcorporaties gebruiken de zwarte lijsten. Zo krijgen sommige zelfs geen sociale huurwoning als ze een slechte score hebben. Of ze kunnen alleen een kleine woning krijgen.