Geld lenen kost geld

Waar kun je het beste een lening afsluiten?

Hoe je het makkelijkst de beste lening vindt

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 13 april 2023

Je wilt een lening afsluiten, daar ben je wel uit. Het gaat om een bedrag waarvoor ook heel wat banken een persoonlijke lening (PL) willen verstrekken, bijvoorbeeld van € 5.000. Maar bij welke bank kun je die PL dan het beste aanvragen?

De beste keuze maken

Om de beste keuze te maken – het maakt niet uit waar het over gaat – doe je in eerste instantie twee dingen:

  • bepalen wat je wilt
  • aanbieders vergelijken

Dit werkt voor het zoeken van een partner, een nieuwe wasmachine, een baan, een hypotheek, een spaarrekening en ook voor een het vinden van de beste lening.

Bepalen wat je wilt qua lening

Voor een lening is het bepalen wat je wilt niet zo héél ingewikkeld. Als je besloten hebt hoeveel geld je wilt lenen ben je al een heel eind. Vervolgens draait het dan vooral om:

  • de rente van de lening
  • de looptijd: hoe lang wil je doen over het aflossen?

Maandlast die je kunt/wilt betalen

Daaruit volgt de maandlast; die wordt bepaald door de combinatie van het bedrag, de rente en de looptijd. Je kunt ook andersom kijken: dat je weet hoeveel je per maand kunt/wilt betalen en daar de looptijd van laat afhangen.

Voorwaarden van een lening

Daarnaast is het goed om even na te denken over de voorwaarden die voor jou belangrijk zijn. Het gaat dan vooral om deze vragen:

  • Kun je zonder boete extra aflossingen op de lening doen als je daarvoor geld beschikbaar hebt? Of deze helemaal aflossen? Hoe eerder je aflost, hoe goedkoper de lening als geheel wordt – tenzij een boete roet in het eten gooit.
  • Wat gebeurt er met de lening als je komt te overlijden? Moeten jouw nabestaanden die dan afbetalen of wordt de openstaande schuld kwijtgescholden?

Leningen vergelijken

Als je al deze keuzes hebt gemaakt is het vrij eenvoudig om de best passende lening te vinden. Daarvoor heb je alleen wel een overzicht nodig van alle geldverstrekkers, hun rentes en voorwaarden.

Gratis hulp van een leenexpert

Gelukkig hebben we bij Lening.nl zeer ervaren leenexperts die dit allemaal goed in beeld hebben. Jij bespreekt met hen wat je wilt, zij kunnen dan snel bepalen welke lening voor jou het beste is.

Die hulp is helemaal gratis en hartstikke handig, dus heb je een lening nodig? Vul een aanvraag in en Lening.nl helpt je verder!

Lening aanvragen