Geld lenen kost geld

Keukenlening

Nieuwe keuken financieren: hypotheek of persoonlijke lening?

De keuken is een plek in huis die veel gebruikt wordt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste mensen het belangrijk vinden dat ze zich prettig voelen in hun keuken. Dat alle apparaten naar behoren werken, maar ook dat het er leuk en gezellig uitziet. Het vervangen van de keuken is vooral bij woningbezitters een veelgehoorde wens. Een nieuwe keuken naar eigen smaak maakt een huis meteen meer ‘eigen’.

Geld lenen voor nieuwe keuken

Alleen: een nieuwe keuken kost veel geld. Dat geld heeft niet iedereen zomaar even op de spaarrekening staan. Wil je toch een nieuwe keuken zonder er jarenlang voor te hoeven sparen? Dan kan het een overweging zijn om het benodigde bedrag te lenen. Het financieren van een keuken kan op verschillende manieren.

Keuken financieren met hypotheek

De meeste mensen zullen direct denken aan een verhoging van hun hypotheek. Omdat de keuken onderdeel is van de eigen woning, en de hypotheek bij de eigen woning hoort, is dat een logische gedachte. Toch is de hypotheek niet de enige mogelijkheid om geld te lenen voor een nieuwe keuken. En ook niet altijd de goedkoopste.

Persoonlijke lening voor nieuwe keuken

Een keuken kan ook prima gefinancierd worden met een persoonlijke lening. Deze leenvorm voldoet aan de voorwaarden voor de fiscale aftrek van de rente. Vaak wordt gedacht dat alleen hypotheekrente aftrekbaar is, maar dat is niet correct. Ook de rente over een persoonlijke lening valt onder de hypotheekrenteaftrek – als het geleende geld maar uitgegeven is aan de eigen woning.

Wat is goedkoper – hypotheek of persoonlijke lening?

Voor de financiering van uw keuken met fiscaal voordeel kun je dus kiezen tussen een hypotheek of een persoonlijke lening. Het hangt helemaal van jouw situatie af wat goedkoper is. Dat ligt aan twee dingen:

Uiteindelijk gaat het om het totaalplaatje – wat gaat het lenen voor de keuken je in totaal kosten? De maandlasten van een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 30 jaar zijn natuurlijk veel lager dan van een persoonlijke lening met een looptijd van 10 jaar. Je bent in het laatste geval wel veel sneller van de schuld en de bijbehorende lasten af. Kijk je naar de totale kosten, dan kan de keuken met die financiering ruim goedkoper uitpakken.