Geld lenen kost geld

Einde van kopen op afbetaling?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Einde van kopen op afbetaling?

Vanwege verlaging maximale rente overwegen partijen te stoppen

De maximale leenrente is onlangs verlaagd van 14% naar 10%. Dit geldt niet alleen voor leningen zoals wij die vergelijken op Lening.nl maar ook voor andere kredietvormen. Bijvoorbeeld het “kopen op afbetaling” zoals door veel postorderbedrijven aangeboden wordt. En volgens de webwinkels Otto en MediaMarkt is het de vraag of ze deze dienst wel aan kunnen blijven bieden als de rente blijvend verlaagd wordt naar maximaal 10%. Dit blijkt uit berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

Maximale rente verlaagd

Minister Hoekstra heeft onlangs de maximale leenrente verlaagd van 14 procent naar 10 procent. Deze verlaging is tijdelijk met als doel mensen te helpen die door de Coronacrisis in de financiele problemen dreigen te komen. De minister laat onderzoeken of de maximale leenrente structureel lager moet worden. Deze maximale leenrente geldt voor alle particuliere leenvormen.

Kopen op afbetaling lucratief?

Een leenvorm die veel mensen niet eens zien als een lening, is het kopen op afbetaling. Vooral bij het kopen van producten bij postorderbedrijven / webwinkels wordt best vaak gebruik gemaakt van deze optie. Vaak wordt voor het kopen op afbetaling door deze bedrijven de maximale rente berekend. Je zou denken dat het daarom een dienst is waar heel veel geld aan verdiend wordt. Dat ligt volgens webwinkel Otto en Mediamarkt toch wat genuanceerder. Volgens hen is het zelfs de vraag of ze deze dienst kunnen blijven aanbieden als de maximale rente blijvend verlaagd wordt naar 10%. Het gaat namelijk vaak om relatief kleine bedragen (vaak een paar honderd euro) en het is een arbeidsintensief proces, mede omdat heel veel kredietaanvragen afgewezen worden.

Zal kopen op afbetaling verdwijnen?

De kans dat de verlaging van de maximale leenrente zal leiden tot het helemaal verdwijnen van het postorderkrediet, achten wij echter niet groot. Allereerst omdat niet alle postorderbedrijven zo negatief zijn (volgens Het Financieele Dagblad is bijvoorbeeld Wehkamp nog steeds enthousiast over klantenkredieten), maar het afschaffen zal ook de verkoop zelf raken. Er zijn nou eenmaal mensen die als ze bijvoorbeeld een nieuwe televisie willen aanschaffen het geld daarvoor niet hebben liggen. Biedt de webwinkel dan geen koop op afbetaling aan, dan heb je kans dat ze die televisie bij een concurrent zullen kopen. Dus zelfs als ze op het postorderkrediet geen marge maken, zullen veel webwinkels deze optie waarschijnlijk toch aan blijven bieden.