Geld lenen kost geld

ABN AMRO moet krediet klanten compenseren

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

ABN AMRO moet krediet klanten compenseren

Rente had moeten meebewegen met marktrentes

De Commissie van Beroep van het financiëe klachteninstituut Kifid heeft uitspraak gedaan in de zaak waarin een consument klaagde over de rente die in rekening is gebracht voor zijn doorlopend krediet bij ABN AMRO. De uitkomst is dat de bank inderdaad te hoge rentes heeft berekend en de teveel betaalde rente moet terugbetalen.

Rente doorlopend krediet variabel

Eén van de kenmerkende verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet is dat de rente die je betaalt voor een DK variabel is. Deze kan dus op ieder moment aangepast worden door de bank. Daarmee moet de klant er vanuit kunnen gaan dat de rente meebeweegt met de markt: als de marktrente stijgt kan de variabele rente naar boven aangepast worden, bij een dalende marktrente naar beneden.

Meebewegen met de marktrente

Dat meedalen van de DK-rente met de markrente is wat er bij ABN AMRO – en verschillende andere kredietverstrekkers – niet is gebeurd. Het gaat daarbij niet om het niveau van de kredietrente, wel om de beweging ervan in de loop van de tijd. Op het moment van afsluiten van het krediet is er een bepaald verschil tussen de afgesproken kredietvergoeding en het gemiddelde rentetarief in markt. Dat verschil mag tijdens de looptijd van het krediet niet wijzigen in het nadeel van de klant.

Kredietrente opnieuw berekenen

ABN AMRO heeft van het Kifid de opdracht gekregen om de rente voor het doorlopend krediet van deze specifieke klant opnieuw te berekenen. Hier gaat het om de periode van augustus 2010 tot eind juni 2018, met intervallen van maximaal 3 maanden. Heeft de klant meer betaald dan uit die berekening voortkomt, dan moet de bank de teveel betaalde rente terugbetalen.

Algemeen geldende uitspraak: miljoenenclaim?

Deze klant is niet de enige met een doorlopend krediet bij ABN AMRO. Dus ook niet de enige die teveel rente heeft betaald. Kifid geeft aan dat er nog een tiental soortgelijke klachten bij de Geschillencommissie liggen. De Consumentenbond Claimservice bereidt een massaclaim voor – aangezien de bank zo’n 80.000 doorlopende kredieten heeft verstrekt die onder deze uitspraak recht zouden kunnen hebben op een compensatie. Dat kan leiden tot een miljoenenclaim tegen ABN AMRO. Vooralsnog meldt ABN AMRO ‘de uitspraak van Kifid eerst zorgvuldig te willen bestuderen’.

Wat anderen over Lening.nl zeggen

89 klanten beoordelen ons met een 4.4/5

Razendsnel

Heel snel en gemakkelijk in te dienen

Perfect

Perfect

Makkelijk intevullen

Was een goed inschrijfformulier makkelijk zonder moeilijke vragen

Fijn

ik hoop dat jullie me hierbij kan helpen

ik zal jullie ook netjes terug betalen ,

Good

Good

Een goed en helpend bedrijf

Een fijn bedrijf dat mensen helpt zelfstandig te worden en iets bik te brengen in de maatschappij.

Snel en makkelijk

Goed

Makelijk en begrijpend

Goed

Ging heel soepel

Kon alles goed begrijpen en was heel eenvoudig om te doen.

Makkelijk en duidelijk

Aanvragen is makkelijk en duidelijk.