Geld lenen kost geld

AFM geeft Crédit Agricole boete van 425 duizend euro

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

AFM geeft Crédit Agricole boete van 425 duizend euro

9 dochters van kredietverstrekker beboet vanwege “wurgkredieten”

Toezichthouder AFM legt een boete van 425.000 euro op aan Crédit Agricole Consumer Finance Nederland B.V. Deze kredietverstrekker is in Nederland o.a. actief met de labels Interbank en Findio. De boete is opgelegd omdat de kredietverstrekker via een aantal oude labels te hoge rentes heeft doorberekend aan consumenten.

Bestaande klanten en locked up-klanten

Het is niet de eerste keer dat Crédit Agricole aangesproken wordt op het doorberekenen van te hoge rentes. De kredietverstrekker is hierover al regelmatig negatief in het nieuws geweest. In dit geval gaat het om klanten die nog een krediet hebben lopen bij dochterondernemingen die al jaren geen nieuwe klanten meer aannemen. Het gaat om De Nederlandse Voorschotbank, Intermediaire Voorschotbank, Ribank, Voordeelbank, IDM Finance / Financieringen, Crediet Maatschappij De IJssel, Eurofintus Financieringen en Mahuko Financieringen.

Op de site van de AFM valt het volgende te lezen:

De AFM heeft geconstateerd dat de 9 kredietverstrekkers niet aan die verplichting voldeden. Dit bleek uit de manier waarop zij rentewijzigingen van april 2018 (vooral verhogingen) op hun doorlopend kredietportefeuilles voorbereidden en doorvoerden. Zo schoot het vastgelegde beleid tekort en bleek de besluitvorming op punten onzorgvuldig. De rentewijzigingen werden bijvoorbeeld niet adequaat cijfermatig onderbouwd, locked up-klanten werden onzorgvuldig behandeld en klanten werden onjuist geïnformeerd over de reden van hun rentewijziging. De overtreding duurde van eind 2017 tot medio 2018.

Bij locked up-klanten gaat het om mensen die vanwege hun financiëe situatie niet de mogelijkheid hebben om hun krediet over te sluiten naar een andere kredietverstrekker. Als de rente op een doorlopend krediet dan verhoogd wordt, hebben ze dus geen mogelijkheid om een alternatief te regelen. De AFM heeft de laatste jaren al vaker laten blijken dat kredietverstrekkers heel zorgvuldig om moeten gaan met renteverhogingen op bestaande kredieten.