Auto kopen: betalen met lening of spaargeld?
Een auto kopen – dat is een uitgave die je niet elke dag doet. Afhankelijk van het soort auto en de leeftijd kan het bedrag dat je daarvoor nodig hebt aanzienlijk zijn. Waar ga je dat van beetalen?
Eigen geld of geleend geld
In de basis heb je twee mogelijkheden:
- betalen met eigen geld (spaargeld opnemen)
- betalen met geleend geld (lening afsluiten)
Leasen is ook lenen
Misschien denk je nu: ik kan toch ook leasen? Klopt, maar private lease is in feite ook niets anders dan betalen met geleend geld. Je sluit er geen persoonlijke lening voor af bij een bank, maar je moet wel degelijk elke maand een stuk van het uitgegeven bedrag aflossen.
Geen spaarsaldo?
Betalen met eigen geld, dat lukt natuurlijk alleen als je dat geld ook hebt. Is jouw spaarrekening niet zo goed gevuld, dan vervalt die mogelijkheid en zit er niets anders op dan een lening af te sluiten om een auto te kopen.
Wel genoeg op je spaarrekening
Heb je op zich wel een spaarsaldo waarmee je een auto kunt kopen, dan is de volgende vraag: is dat een verstandig plan? Het ligt er helemaal aan hoe jouw financiëe situatie er in z’n geheel uitziet. Houd je nog een ruim bedrag aan spaargeld over na het betalen van de auto – dan is het inzetten van jouw spaargeld de goedkoopste manier om een auto te financieren.
Niet al je spaargeld in een auto stoppen
Ik zou niet aanraden om àl je spaargeld in een auto te stoppen. Het is belangrijk om altijd een buffer te hebben, een spaarsaldo waarmee je onverwachte situaties kunt opvangen. Zodat je geen geld hoeft te gaan lenen als je wasmachine kapot gaat.
Geld lenen voor een auto
Een auto kopen met geleend geld kan dus op verschillende manieren. Je kunt een persoonlijke lening afsluiten bij een bank. Vaak biedt de dealer ook de mogelijkheid om geld te lenen. En dan heb je nog de optie om een auto te leasen. Het zijn allemaal vormen van geld lenen.
Wat is de beste vorm van lenen?
Welke vorm van geld lenen voor jou de beste keuze is… dat moet je natuurlijk zelf bepalen. Zet de verschillende mogelijkheden goed naast elkaar om geen verkeerde beslissing te nemen. Daarbij moet je dan kijken naar:
- de rente die je betaalt
- de vraag wie eigenaar wordt van de auto
- de looptijd van de afspraken
- de vraag of je een restbedrag moet betalen aan het eind
- de voorwaarden van de overeenkomst
Kom je er niet goed uit? Onze kredietadviseurs helpen je graag met een eerlijke vergelijking, zodat jij de beste financiering voor jouw auto kiest!