Geld lenen kost geld

De lage rente

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur
De rente staat al een tijd lang op een laag niveau, zowel de leenrentes als de spaarrentes. Maar wat is hier nou de oorzaak van, want de rente staat al heel lang heel laag. De rente die de ECB( Europese centrale bank) hanteert voor de banken om geld te lenen en het geld van de banken te parkeren bij de ECB is ook heel laag.

Allereerst daalt de rente al heel lang tot voor de crises van 2008. Toen eenmaal de crisis uitbrak in Amerika, daalde de rente nog harder. Dit zowel voor de lange als korte rente. Dit alles natuurlijk om de economie weer aan te zwengelen. De hypotheken in Amerika die als pakketjes tussen de banken verkocht werden zorgden voor de ergste crises sinds 1929. Want de hypotheken en de rente konden vaak niet betaald worden zodat iedereen zijn huis moest verkopen. Dit zorgde uiteindelijk voor nog meer ellende. Want de huizenmarkt stortte hierdoor in, banken vielen om en de hypotheekmarkt en kredietmarkt zat op slot. De banken vertrouwden het namelijk niet meer en leende geen geld meer uit en als iets slecht is voor de economie is dat het wel. En veel Amerikanen hadden ook nog geld in de beurs gestopt, en die ging ook hard onderuit.

Omdat de crisis mondiaal werd, kwamen ook de landen in Europa in de problemen. De rente liep op de staatsobligaties juist op en daardoor kwamen landen in de problemen zoals bijvoorbeeld Griekenland en dergelijke. Hierdoor moesten ze aankloppen bij de ECB en het IMF om hun schulden te (her)financieren. De ECB greep hierdoor in en ging de geldpers aanzetten .

Hierdoor werd de rente voor bedrijven en particulieren nog lager en kreeg je bijna geen rente op je spaargeld en is de hypotjeekrente historisch laag. Dit terwijl er wel inflatie was en is en er dus behoorlijk wat koopkracht verlies was. Ook gingen dankzij de bezuinigingen de btw omhoog en werden de pensioenen gekort.

De gevolgen van de lage rente.

Doordat de rente zo laag staat wordt er in theorie meer uitgegeven en minder gespaard. Echter gebeurt dat nu (2015) pas terwijl de rente al veel langer laag staat, zodat het goedkoop is om te lenen. Dus soms gaat dat niet helemaal op.

Het goedkope geld moet ergens heen en gaat dus richting de huizenmarkt en de beurs. De beurskoersen zijn dan sinds 2009 behoorlijk gestegen en de huizenprijzen gaan ook weer behoorlijk omhoog.

Dit lijkt allemaal heel goed, maar ooit moet de rente weer omhoog. Wat dan de gevolgen zijn is dat men weer meer gaat sparen en minder risico gaat nemen op de beurs. Zodoende zou je zeggen dat er dus weer een bubbel ontstaat op de beurs en de huizenmarkt door het vele goedkope geld en de aantrekkende economie.We zitten nu dus in een opgaande cyclus die nog wel even duurt. Maar daar ontstaan ook weer risico”s door voor de beurs en het vele geld dat in omloop is.Dit zijn wel de beruchte bubbels of zeepbellen die een keer uiteen spatten. Dus de te lager de rente en des te meer geld in omloop is zoals nu het geval is wat de ECB aan het doen is, des te harder het ook weer omlaag gaat. En dan bedoel ik bijvoorbeeld de beurs.

De pensioenfondsen.

Ook voor de pensioenfondsen is de lage rente niet altijd aantrekkelijk. Ze hebben namelijk en rekenrente om in de toekomst de winsten oftewel de dekkingsgraad te bepalen. En je raad het al,: Die is nu extreem laag, Als dan ook nog de beurskoersen omlaag gaan dan kunnen ze hun minimale dekkingsgraad van 105 niet halen. Die 105 zegt dat er 5% meer aan geld is dan dat er nu en in de toekomst moet worden uitgegeven aan pensioengelden. Dus als de rente weer stijgt dan gaan de beurskoersen meestal weer omlaag en hebben de alsnog een probleem. Vandaar dat ze regelmatig in het nieuws komen om te vertellen dat hun dekkingsgraad omlaag is gegaan. Echter denk ik persoonlijk niet dat dat zo erg was/is. Er is namelijk genoeg ruimte omhoog voor zowel de rente als de beurs tegelijk. Het is weliswaar een beetje de wet van de communicerende vaten, maar aandelen renderen altijd beter over een lange periode gezien dan de lange rente. Dus ze redden het mi wel. Ook omdat in theorie de koersen omlaag gaan als de rente omhoog gaan, maar of dat nu opgaat terwijl de beurs niet te duur is en de rente praktisch op 0 % staat…

Wanneer stijgt de rente dan weer?

Om die vraag te beantwoorden: Dat ligt aan de centrale banken en de banken die dat dan weer doorberekenen aan hun klanten. Dus in Amerika gaat als het goed is de rente omhoog in december en anders begin volgend jaar. Dit hebben ze al tussen de regels door gemeld. In Europa kan het zo zijn dat pas in 2017 de rente weer omhoog gaat, aangezien dat de ECB heeft gezegd. Dus dan gaan wij het in Nederland ook merken. Al is het wel zo dat dit heel geleidelijk gebeurt en de rente met 25 basispunten omhoog zal gaan per keer. Dus voordat de rente op 1% staat die de ECB vraagt voor een lening is er genoeg tijd voor de beurzen om daarop te anticiperen. Voorlopig en dan heb ik het over jaren, zal de rente laag blijven. Dit is dus niet altijd goed, maar voor de beleggende burger wel.

Dan kom ik bij het volgende punt, moet men beleggen of sparen?

Sparen levert nu niet zoveel op en de beurs moet je verstand van hebben om winst te maken. Men moet dat dus geheel zelf bepalen. Ook zijn in het verleden behaalde rendementen geen garantie voor de toekomst. Maar aan dividend, dus een winstuitkering van een bedrijf is op dit moment hoger dan de spaarrente op de bank welke voorlopig laag zal blijven. Ook kan men koerswinsten behalen en dan verdien je meer dan op de bank. Maar dit is geheel op eigen verantwoordelijkheid.