Geld lenen kost geld

Eventuele rentestijging voor leningen in aantocht.

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

De verwachting is dat de rentetarieven op leningen in de nabije toekomst zullen stijgen naarmate de economie blijft aantrekken. Dit is geen goed nieuws voor kredietnemers die niet zitten te wachten op een renteverhoging daar het kan ook leiden tot hogere leenkosten en minder toegang tot krediet. De DBN heeft aangegeven dat het van plan is de rente dit jaar minstens twee keer te verhogen, en veel experts zijn van mening dat de rente zal blijven stijgen naarmate de economie sterker wordt.

Waarom stijgen de rentetarieven?

Er zijn een paar redenen waarom de rente stijgt. De belangrijkste reden is dat de ECB de rente begint te verhogen. Dit komt omdat de economie het beter doet en ze de inflatie willen beheersen. Een andere reden is dat beleggers geld uit beleggingen met een laag rendement, zoals obligaties, verplaatsen naar aandelen, die een hoger rendement bieden. Dit zorgt ervoor dat de rente over de hele linie omhoog gaat.

Wat betekent dit voor kredietnemers?

De impact van de recente renteverhoging door de ECB wordt nog beoordeeld, maar één ding is zeker: het zal een effect hebben op kredietnemers. Voor degenen met hypotheken met aanpasbare rente (ARM’s), zullen hun maandelijkse betalingen waarschijnlijk stijgen. En voor degenen die nieuwe leningen aangaan, zullen de tarieven hoger zijn dan voorheen.

Leners moeten proactief zijn en begrijpen hoe de renteverhoging hen zal beïnvloeden. Als je een ARM hebt, neem dan contact op met je geldverstrekker om te kijken of je kunt overstappen naar een hypotheek met vaste rente. Als u op zoek bent naar een nieuwe lening, wees dan bereid om meer rente te betalen.

Wat uw situatie ook is, wacht niet tot het laatste moment om actie te ondernemen. Hoe eerder u de gevolgen van de renteverhoging aanpakt, hoe beter u af bent.

Wat kunnen leners doen om zich voor te bereiden?

Er zijn een paar dingen die leners kunnen doen om zich voor te bereiden voor het geval ze een lening moeten afsluiten. Ze kunnen verschillende kredietverstrekkers onderzoeken en rentetarieven, voorwaarden en vergoedingen vergelijken. Leners moeten ook op de hoogte zijn van hun kredietscore en kredietgeschiedenis, zodat ze weten voor wat voor soort rente ze in aanmerking komen. Het is ook belangrijk om een solide budget te hebben, zodat leners weten hoeveel ze kunnen lenen. En indien mogelijk moeten leners sparen voor een aanbetaling om het rentebedrag dat ze over de lening moeten betalen te verminderen.