Geld lenen kost geld

Geld lenen van een kennis? 21% van de ondervraagde vrouwen zou dat nooit doen.

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

De meeste vrouwen zouden nog overwegen geld te lenen aan kennissen. Maar zelf geld lenen van familie of vrienden? Eén op de vijf zou dat nooit doen, zo blijkt uit ons geldonderzoek. 4600 mensen vulden onze anonieme vragenlijst in. 97% is vrouw, bijna de helft tussen de 26-35 jaar. In totaal heeft 47% een bachelor- of hogere opleiding afgerond.

GELD LENEN AAN EEN ANDER.

8% zegt bij voorbaat nee tegen het uitlenen van geld aan bekenden. Bijvoorbeeld omdat het al eens mis is gegaan:

“In het verleden, in goede tijden, heb ik geld geleend aan familie. Zij hadden een tijdje financiëe problemen en hun cv-ketel ging kapot. Een paar weken later hoorde ik van iemand anders dat ze met hun gezin een vliegreis naar het buitenland hadden geboekt. Ik heb toen mijn geld teruggevraagd en dat heeft een tijdje geduurd… Het was voor mij een duidelijke les om dit nooit meer te doen.”

Soms is het een principekwestie:

“,,Ik heb altijd voor mezelf moeten zorgen. Soms was dat makkelijk en soms niet. Dat moet iemand anders doen, vind ik. Je moet er altijd voor gaan en kijken naar de mogelijkheden. Ook als je soms beperkt bent.”

8% zegt altijd ja:

“In mijn familie is het altijd normaal geweest (als je geld hebt) om geld uit te lenen aan diegene die het op dat moment nodig had. Als de ander niet de mogelijkheid heeft om dat terug te betalen, is dat nooit een probleem. Geld is bij ons bijna een gemeenschappelijk goed.”

84% vindt dat het van de situatie afhangt.

“Ik heb wel eens geld geleend aan een goede vriendin voor haar therapie. En soms geld geleend van een goede vriend om de huur te betalen.”

Wat moet ik nu doen: ‘Mijn schoonfamilie heeft schulden en wil geld lenen’

WAT IS DAT ANDERS?

Geld lenen is een ander verhaal. 21% zou nooit geld lenen van bekenden:

“Ik sta graag op eigen benen. Ik heb wel een studielening van de overheid, maar ik leen niet graag van familie.”

Afhankelijk van de situatie zegt 77%:

“Als ik echt omhoog zit, leen ik liever van mijn partner. Als dat echt niet mogelijk was, van een vriend. Mijn ervaring heeft me geleerd dat geld lenen van vrienden en/of familie niet altijd goed uitpakt.”

2% zou ‘altijd’ lenen van bekenden:

“Ik ben niet echt van het lenen, maar wel van het lenen. Ik weet van mezelf dat ik echt een hekel heb aan schulden en alles heel snel wil afbetalen zonder dat ik onnodig geld aan andere dingen moet uitgeven. Van anderen weet ik dat niet zeker en daarom durf ik mijn geld niet terug te vragen.