Steeds vaker lenen Nederlanders geld uit Duitsland. Maar wat is nu het voordeel van een Duitse lening? Geld lenen in Duitsland kan in veel gevallen voordeliger zijn dan wanneer je een lening afsluit in Nederland. Leen je geld bij een Nederlandse kredietverstrekker of een bank, dan krijg je meestal te maken met andere voorwaarden. Vooral hypotheken zijn bij de Duitse banken af te sluiten met voorwaarden die vele malen gunstiger zijn. Ook is het vaak mogelijk om een lening in Duitsland af te sluiten terwijl je een negatief BKR hebt. Duitse banken zijn in de meeste gevallen geen deelnemer van ’t BKR. Daardoor is het voor hen niet mogelijk om je BKR-historie in te zien. Uiteraard wordt je situatie nauwkeurig onderzocht. Je zult daarom ook geen lening krijgen indien je niet voldoet aan de voorwaarden. Een lening afsluiten in Duitsland gaat niet perse gemakkelijker dan in Nederland.
Wat kan je maximaal lenen in Duitsland?
Bankiers in Duitsland verstrekken maar 80% van het bedrag dat je maximaal mag lenen. In Duitsland moeten mensen zelf 20% van het leenbedrag bijdragen. Wil je een Duitse lening afsluiten, dan moet je kunnen aantonen dat je minimaal 20% van het maximale leenbedrag in huis hebt. Belangrijk dus: Wil je een Duitse lening, dan zal je over spaargeld moeten beschikken… Op die manier steken Duitsers zich minder snel in de schulden.
Woning kopen in Duitsland met Duitse hypotheek
In Duitsland is de procedure rondom het aankopen van een woning en een hypotheek afsluiten nagenoeg hetzelfde als in Nederland. Zo moet er ook een notaris aan te pas komen. Deze controleert de partijen. Koop je een woning in Duitsland, dan zal er een notariëe akte moeten worden opgesteld. De koper van een woning ondertekent 2 documenten, namelijk de Kaufvertrag en de Auflassung. De eerste is een koopovereenkomst en de laatste is een soortgelijke overeenkomst. Bij akkoord moet ook de verkoper de documenten ondertekenen. Daarna wordt de woning ingeschreven in het Grundbuch. Dit is gewoon het Duitse kadaster. Een Duitse hypotheek afsluiten? Houd dan rekening met het volgende:
- – Je maakt kosten voor de notaris en de inschrijving in het Grundbuch
- – Je maakt kosten voor de makelaar. Houdt rekening met ongeveer 6% van de waarde van de woning.
- – Je betaalt daarnaast ook overdrachtsbelasting
- – En uiteraard betaal je de aflossing van de hypotheek. Houdt rekening met ongeveer 1 procent rente
Duitse fiscus
De Duitse belastingdienst houdt plus minus 3 tot 4% van de overdrachtsbelasting in. De belasting wordt over de grond waarop de woning staat en de woning zelf geheven. Het is erg belangrijk dat je deze belasting snel betaalt. Is dit betaalt, dan wordt je namelijk pas in het kadaster ingeschreven en ben je eigenaar van de woning. Nederland heeft samen met Duitsland een belastingverdrag gesloten. Als Nederlander betaal je in Duitsland daarom mee aan de voorzieningen daar. Heb je een belastingadviseur in Nederland? Informeer dan bij hem of haar waar je rekening mee moet houden. Vrijwel zeker is het zo dat je in Nederland geen inkomstenbelasting meer betaalt. Het voordeel van wonen in Duitsland voor Nederlanders is dat de heffingen voor woningeigenaren daar lager zijn dan in Nederland. Daarnaast is grond daar nog goedkoop en betaal je voor woningen veel minder.