Geld lenen kost geld

Kan je als uitzendkracht lening op afbetaling afsluiten?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Geld lenen met lening op afbetaling (maar ook met andere vormen van consumptief krediet) is meestal lastig maar niet onmogelijk.

Als uitzendkracht heb je natuurlijk ook inkomsten. Maar biedt dat voldoende zekerheid voor kredietverstrekkers? Daar kom je op deze pagina al snel achter.

Inkomen wordt vaak wel meegenomen in de berekening

Als je inkomsten hebt uit uitzendwerk dan is het vrij lastig om geld te lenen. Waarschijnlijk heb je tevergeefs meerdere malen geprobeerd om voor een lening ergens aan te kloppen maar is het tot op heden niet gelukt. Wel heb je als uitzendkracht een kleine kans om toch een lening op afbetaling te kunnen afsluiten. Er zijn banken die een gedeelte van je inkomen meenemen in hun berekening. Om te weten hoeveel kans je maakt op een lening leggen we je hieronder de regels uit die de banken en kredietverstrekkers hanteren.

Welke inkomsten worden meegenomen

Alle Nederlandse banken hanteren zo ongeveer dezelfde regels voor het verstrekken van krediet. Niet altijd worden alle inkomsten van uitzendkrachten meegenomen. Als uitzendkracht werk je in zogenoemde fasen namelijk in Fase A, B en C. Fase A duurt 78 weken. Fase B 2 jaar. Ga je door naar Fase C? Dan heb je in feite een dienstovereenkomst voor een onbepaalde tijd.

Fase A en geld lenen

Het is als uitzendkracht bijkans onmogelijk om voor een lening op afbetaling aan te kloppen bij de banken indien je nog maar in Fase A zit. Het inkomen wordt dan niet in de leenberekening meegenomen. Geld lenen zal een hele opgave worden. Zelfs op een minikrediet (een flitslening met een korte looptijd) zal je waarschijnlijk geen kans maken. Waar liggen wel de mogelijkheden? Je zou eventueel onderhands geld kunnen lenen. Dat is geld lenen van familie of vrienden. Stel wel een duidelijk leencontract op en maak goede afspraken over de terugbetaling. Je zou ook kunnen proberen om via Crowdfunding aan geld te komen.

Fase B

Heb je een Fase B contract? Als uitzendkracht kan je dan in veel gevallen 70% van je inkomen mee laten nemen in de berekening. Je hebt met Fase B meer kans op een lening dan met Fase A. Let wel op: Je kunt waarschijnlijk geen grote geldbedragen lenen maar lening op afbetaling behoort wel degelijk tot de mogelijkheden!

Fase C

Banken zien een arbeidsovereenkomst bij een uitzendbureau met Fase C in principe gewoon als een vast dienstverband. Ga er maar vanuit dat je met een dergelijk contract bij banken en kredietverstrekkers kunt aankloppen voor een lening op afbetaling. Hoeveel je kan lenen hangt af van de hoogte van je inkomen. Ook spelen andere factoren en rol bij de berekening van het maximale leenlimiet zoals je woonsituatie, de burgerlijke staat en eventueel de gezinssamenstelling. Als je getrouwd bent dan kan ook het inkomen van je partner meegenomen worden in de berekening.