Geld lenen kost geld

Kredietverstrekker screenen voordat je geld leent

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Het AFM waarschuwt consumenten met regelmaat om nooit zomaar bij een willekeurige kredietverstrekker geld te lenen.

Het AFM is de autoriteit van de financiëe markten en houdt een oogje in het zeil om consumenten te beschermen, en tevens de betrouwbaarheid van de financiëe sector in stand te houden. Want er zijn zo nu en dan aanbieders actief die willens en wetens consumenten opschepen met te dure leningen of onduidelijke voorwaarden. We informeren je dan ook op deze pagina over dit soort aanbieders, zodat je weet waar je aan toe bent en geen probleem in huis haalt.

Trek de AFM vergunning na

Zeer verstandig is het om, voordat je besluit in zee te gaan met een aanbieder, na te trekken over de geldverstrekker wel beschikt over een vergunning van het AFM. En als de aanbieder daarover beschikt, ga na of deze nog wel geldig is. Want zonder deze belangrijke vergunning mag er nooit geld worden verstrekt. Beschikt de aanbieder niet over deze vergunning maar wel van de DNB (De Nederlandsche Bank)? Dat voldoet dan ook. Waarschuw direct het de AFM indien je een kredietaanbieder tegenkomt die niet over een van de twee vergunningen beschikt.

Geen bemiddelingskosten mogen in rekening worden gebracht

Wat veel mensen niet eens weten is dat bemiddelaars vandaag de dag geen kosten voor de bemiddeling meer in rekening mogen brengen. Degenen die dit wel in rekening brengen, zijn voor de wet strafbaar. Voorheen werden er meestal bemiddeling- en afsluitkosten in rekening gebracht door tussenpersonen. De overheid heeft hier een stokje voor gestoken. Want deze partijen ontvangen al bemiddelingsvergoedingen van de kredietverstrekkers waarvoor zij klanten werven. Consumenten mogen niet met extra hoge kosten worden opgescheept. Vraagt je tussenpersoon bemiddelingskosten? Sein dan het AFM of de DNB in.

Sluit geen lening telefonisch af!

Helaas zijn er nog veel bedrijven die mensen telefonisch benaderen en financiëe producten aanbieden. Zelf zijn we geen liefhebber van dit soort praktijken, want laat de consument gewoon zelf beslissen met wie hij/zij contact opneemt, toch? Dit bedrijven laten er geen gras over groeien en benaderen consumenten telefonisch vaak op een ietwat agressieve wijze. Ze pretenderen dat je bij hen veel goedkoper uit bent, je maandlasten kunt verlagen maar in de praktijk is dat vrijwel nooit het geval. Kijk uit met dit soort bedrijven. Ze beloven vaak meer dan dat ze waar kunnen maken. Zo ook wat betreft de hoogte van de leningen; Soms maken ze de consument wijs dat ze extra geld kunnen lenen. Adviseurs die erop aandringen om bij je thuis te komen zijn op zich al verdacht. Let op: Niet alle bedrijven die je telefonisch benaderen zijn bij voorbaat al verdacht. Er zitten ook goede tussen. Maar het allerbeste ga je nooit op dergelijke aanbiedingen in en leen je gewoon geld bij een betrouwbare instantie, zoals je eigen bank of een kredietverstrekker die goed bekend staat.

Leeftijd en geld lenen

Veel mensen weten niet dat leningen tot op een bepaalde leeftijd worden verstrekt dan wel afgelost moeten zijn op een bepaalde leeftijd. Een term die hiervoor wordt gebruikt is de zogenoemde ‘eindleeftijd’. Aanbieders van leningen hanteren zo hun eigen eindleeftijden en deze liggen doorgaans tussen de 65 jaar en 75 jaar. De reden hiervan is dat inkomen dat in de toekomst ligt nogal onzeker is. Sluit je pas op oudere leeftijd een lening af, dan is het de vraag of je in de toekomst, bij het ouder worden, aan de termijnbedragen kan voldoen. Des te ouder je wordt, des te vatbaarder je bent voor ziektes en ouderdomskwalen en dat kan weer een verandering van inkomen betekenen. Bij de meeste aanbieders betaal je meer rente naarmate je een bepaalde leeftijd nadert.

Hoe betrouwbaar is een organisatie?

Leen als het even kan bij een instantie die 100% te vertrouwen is. Sluit geen krediet of lening af bij kleinere bureaus. Je kunt je namelijk afvragen waarom dit soort bedrijven over een klein klantenbestand beschikken. Een echt goede organisatie heeft meestal het geld om te adverteren en beschikt in elk geval over een of meerdere fysieke vestigingen. Een geldlening online afsluiten bij een bedrijf waarvan weinig informatie online te vinden is, is sowieso een risico. Bestaan ze wel echt? Reageer niet op aanbiedingen die gewoon veel te mooi zijn om waar te zijn.

Wat anderen over Lening.nl zeggen

185 klanten beoordelen ons met een 4.4/5

Heel positief.

Gebruiksvriendelijke website!

Was goed

Snel en duidelijk

verhaal komt

verhaal komt eraan;;;q

Snel

Ging heel snel

Goed

Goed

Precies vragen

Hope you kan mijn helpen

Goed

Goed

Goed

Bedankt

Snel

Snel en duidelijk

Goed

Bedankt