Geld lenen kost geld

Lenen om te beleggen

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Lenen om te beleggen

Zojuist heb ik een artikel gepubliceerd op HomeFinance.nl over dubieuze grondhandel: mensen die een kavel grond aangesmeerd krijgen met het beeld dat ze daar een huis op kunnen bouwen. In de praktijk blijkt dat in de meeste gevallen nooit mogelijk te worden, dus hebben ze in feite waardeloze grond gekocht. Heel gruwelijk, dat soort praktijken…

Geld geleend voor waardeloze grond?

Nog gruwelijker wordt het als de kopers van die percelen grond er geld voor geleend hebben. Als ze een lening zijn gaan afsluiten omdat ze ervan overtuigd waren een gouden kans te pakken: een kavel waarop ze later hun droomhuis kunnen laten bouwen.

Een hypotheek zullen ze er niet voor hebben aangevraagd – het is immers nog geen bouwgrond. Maar het kan zomaar zo zijn dat ze er wel een lening voor hebben afgesloten.

Aandelenlease

Dat is niets anders dan beleggen met geleend geld. Het is al heel wat jaren geleden dat hiervoor populaire producten werden aangeboden: aandelenlease, effectenlease. De redenering was simpel: je leende een bedrag, met dat geld werden aandelen aangekocht.

Grote winst met laag maandbedrag

Het uitgangspunt was dat die aandelen veel meer waarde zouden worden, en dat je ze na afloop van de leasetermijn met grote winst kon verkopen. De lening was aflossingsvrij, je betaalde alleen rente. Zo kun je met een klein bedrag per maand (de rente over de lening) een behoorlijke aandelenportefeuille ‘hebben’ en dikke winst boeken.

Hefboomwerking

De redenering klopt en het kàn prima werken. Als de waarde van de aandelen inderdaad hard groeit kun je er goed mee boeren. Je maakt gebruik van de ‘hefboomwerking’ als het rendement op de aandelen groter is dan de rente op de lening.

Risico van beleggen met geleend geld

Het nare van die producten was dat mensen niet goed door hadden wat ze aan het doen waren. Verkopers spiegelden ze mooie rendementen voor zonder de risico’s erbij te vertellen. Wat dat risico is?

Als de aandelen minder waard worden…

Simpel: dat de aandelen juist minder waard werden. Als je € 10.000 leent om aandelen mee te kopen, betaal je een paar jaar lang rente over € 10.000. Aan het eind van de looptijd worden de aandelen verkocht om die lening van € 10.000 mee af te lossen – het geld dat je er méér voor krijgt is jouw winst. Maar ja, als de koersen van de aandelen in die jaren gedaald zijn heb je pech: dan moet je bijbetalen…

Lening aflossen: bijbetalen of aandelen overnemen

Dat is bij veel mensen gebeurd: die moesten bijbetalen voor het aflossen van de lening en hebben dus simpelweg geld verloren door deze constructie. Het alternatief was dat ze de aandelen niet verkochten, maar dan moesten ze het volledige geleende bedrag aflossen. De aandelen kregen ze daarmee in bezit met de kans dat die weer in koers zouden stijgen.

Geld lenen om te beleggen: wel of niet doen?

Kortom: geld lenen om te beleggen… je kunt het doen. Het is niet verboden, maar je neemt er een behoorlijk risico mee. Als je dat goed in beeld hebt en dat risico kunt dragen is er niets aan de hand – maar zorg dat je weet wat je doet en welk risico je loopt!

Wat anderen over Lening.nl zeggen

89 klanten beoordelen ons met een 4.4/5

Razendsnel

Heel snel en gemakkelijk in te dienen

Perfect

Perfect

Makkelijk intevullen

Was een goed inschrijfformulier makkelijk zonder moeilijke vragen

Fijn

ik hoop dat jullie me hierbij kan helpen

ik zal jullie ook netjes terug betalen ,

Good

Good

Een goed en helpend bedrijf

Een fijn bedrijf dat mensen helpt zelfstandig te worden en iets bik te brengen in de maatschappij.

Snel en makkelijk

Goed

Makelijk en begrijpend

Goed

Ging heel soepel

Kon alles goed begrijpen en was heel eenvoudig om te doen.

Makkelijk en duidelijk

Aanvragen is makkelijk en duidelijk.