Geld lenen kost geld

Lenen voor uw nieuwe huis: moet u een vaste of een variabele rentevoet kiezen?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Bent u van plan een huis of een appartement te kopen? Vervolgens biedt de bank u de keuze tussen een lening met een vaste of variabele rentevoet om de aankoop te financieren. Maar welke van de twee opties is de beste in tijden van aanhoudend lage rentetarieven?

Het verschil tussen een vaste en een variabele rentevoet is vrij eenvoudig: bij een vaste rentevoet ligt de rentevoet vast voor de hele looptijd van uw woonkrediet, terwijl bij een variabele rentevoet de bank de rentevoet na een bepaalde periode herziet. Als de rente daalt, profiteert u. Als de rentevoet stijgt, is dat in uw nadeel. De rentevoet wordt na een bepaalde periodiciteit herzien.

Wat zijn de voordelen van een vaste rentevoet?

Een vaste rente staat voor zekerheid. U weet van tevoren hoeveel rente u zult betalen en u hebt een vast aflossingsschema. Met een vaste rentevoet legt u meteen de huidige lage rentevoet vast voor de resterende looptijd van uw lening. Voor leningen met een looptijd van 20 jaar en een vaste rentevoet bedraagt de jaarlijkse rentevoet gemiddeld 1,34%. Als u vandaag uw lening tegen deze voorwaarden afsluit, bent u meteen verzekerd van de gunstige rentevoet.

Wat zijn de nadelen van een vaste rentevoet?

Als de rente blijft dalen, zult u niet profiteren. Een vaste rentevoet is aanvankelijk hoger dan een variabele rentevoet.

Wat zijn de voordelen van een variabele rentevoet?

U betaalt meestal een lagere aanvangsrente dan bij een vaste rente. Hoewel de verschillen op dit moment zeer beperkt zijn. Op de tarievenkaart van KBC staat een vaste rente van 2,68% voor een lening met een looptijd van 20 jaar. In de variabele formule met een herziening over drie jaar is dit 2,61%. Voor een lening van 170.000 euro en een looptijd van twintig jaar beginnen uw maandelijkse aflossingen bij een vaste rentevoet van 913,08 euro, tegen 907,38 euro bij een variabele rentevoet. U profiteert ook van toekomstige renteverlagingen, hoewel de marge daar erg klein lijkt en deskundigen de neiging hebben te spreken over mogelijke rentestijgingen.

Een variabele rentevoet kan ook interessanter zijn voor kortetermijnleningen, omdat de kans op rentestijgingen dan op lange termijn beperkt is. Het is goed te weten dat de stijging van de rentevoeten beperkt is.