Geld lenen kost geld

Lening aflossen of sparen?

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Lening aflossen of sparen?

Heb jij een lening lopen? Wat doe je dan als je een extra bedrag tot je beschikking krijgt… ga je daarmee extra aflossen op die lening of zet je het op een spaarrekening?

Extra aflossen

Kies je voor een extra aflossing op een lopende lening, dan verandert jouw maandlast in principe niet. De aflossing zorgt ervoor dat je eerder klaar bent met afbetalen, de looptijd wordt korter.

Lening wordt goedkoper

Dat is prettig, want dan hoef je dus minder lang de maandlast van jouw lening op te hoesten. En zeker niet onbelangrijk: je betaalt in totaal minder rente over het bedrag dat je oorspronkelijk geleend hebt. In feite maak je de lening met die extra aflossing dus goedkoper. Mooi toch?

Maandlast verlagen

Wil je liever de looptijd gelijk houden en een lagere maandlast? Dat valt misschien wel te regelen met de bank waar jouw lening loopt, dat is een kwestie van vragen. Bedenk wel dat je dan uiteindelijk in totaal meer voor de lening betaalt dan wanneer je maandlast gelijk houdt.

Spaarrekening spekken

Dat extra aflossen móet natuurlijk niet. Je kunt er ook voor kiezen om het geld lekker uit te geven. Maar ja, dan is het meteen weg. Een andere optie is om jouw spaarrekening ermee te spekken. Waarom zou je dat doen als je nog een lening hebt openstaan?

Buffer voor onverwachte situaties

Een spaarsaldo is altijd prettig om achter de hand te hebben. Het geeft je een buffer voor als er iets onverwachts gebeurt. Dan kun je zonder problemen het geld opnemen en ermee betalen wat op dat moment nodig is.

Direct beschikbaar

Want dat is het nadeel van aflossen op jouw lening: je kunt het geld niet zomaar weer even opnemen als je het nodig hebt. Dat kan dus een reden zijn om niet al het geld dat je beschikbaar hebt direct in het aflossen van de lening te stoppen.

Rente: je betaalt meer dan je krijgt

Die flexibiliteit kost je per saldo wel geld. De rente die je betaalt voor de lening is altijd hoger dan de rente die je krijgt op jouw spaarrekening.

Actuele spaarrentes

Extra aflossen op de lening levert je dan ook een groter rentevoordeel op dan de extra spaarrente die je krijgt door het geld op je spaarrekening te zetten.

Keuze tussen extra aflossen en sparen

De keuze tussen extra aflossen of sparen is dus een keuze tussen rendement (dat is het hoogst bij extra aflossen) en flexibiliteit. Wat het beste is, dat is voor iedereen verschillend.

Of je doet van allebei een beetje!

Je kunt natuurlijk ook altijd nog kiezen voor een combinatie: deels aflossen op je lening, deels op je spaarrekening zetten.