Geld lenen kost geld

Lening voor verduurzaming van je huis

Duurzame maatregelen financieren met persoonlijke lening

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 13 juni 2023

Heb je een eigen huis? Dan is het verduurzamen daarvan vàst iets waar je de laatste tijd over nadenkt – als je niet al de nodige maatregelen hebt genomen. Isolatie, zonnepanelen, nieuw beglazing… allemaal manieren om je huis energiezuiniger te maken. Dat is goed voor jouw energierekening én goed voor de aardbol.

Gratis Energiebespaarscan

Wat voor duurzaamheidsmaatregelen zijn voor jouw huis interessant? Om dat te ontdekken kun je via HomeFinance gratis een Energiebespaarscan aanvragen bij De Energiebespaarders. Kost niets en levert je heel veel inzicht op in de maatregelen die zinvol zijn én de kosten ervan.

Waar ga je dat van betalen?

Want tja… die maatregelen zijn niet gratis. Ja, er zijn subsidies die de financiëe pijn verzachten, maar ondertussen moet je er zelf toch echt flink geld voor ophoesten. Waar haal je dat vandaan? Als je het niet op je spaarrekening hebt staan – of niet al je spaargeld eraan uit wilt geven – is geld lenen de meest logische optie.

Hypotheek klinkt logisch

De eerste gedachte gaat dan meestal naar de hypotheek. Dat is tenslotte de lening die bij jouw eigen woning hoort. Het is vrij logisch om verbeteringen aan je huis te betalen met hypotheekgeld.

Persoonlijke lening kan interessant zijn

Toch kan het ook de moeite waard zijn om te kijken naar een persoonlijke lening! Misschien denk je nu: waarom zou ik? De rente voor een PL is toch veel hoger dan de hypotheekrente? Dat klopt helemaal.

Lening afsluiten zonder kosten

Desondanks kan een persoonlijke lening interessant zijn, omdat daar geen kosten bij komen kijken. Je hoeft niet naar de notaris, er is geen sprake van advieskosten of andere bijkomende kosten. Afhankelijk van het te lenen bedrag kan het ontbreken van die kosten het renteverschil compenseren. Bovendien is het afsluiten van een PL minder gedoe en gaat het sneller.

Rente aftrekbaar – ook bij persoonlijke lening

Kies je voor een persoonlijke lening voor uitgaven aan jouw eigen woning, dan is de rente die je betaalt – net als bij een hypotheek – fiscaal aftrekbaar. We hebben het altijd wel over de ‘hypotheekrenteaftrek’, maar in werkelijkheid heet deze aftrekpost: ‘rente en kosten voor de eigen woningschuld’. Die schuld, dat is meestal een hypotheek – maar dat hoeft dus niet.

Kortom: afhankelijk van jouw situatie, en dan vooral het bedrag dat je gaat uitgeven aan het verduurzamen van jouw huis, kan een persoonlijke lening een interessant alternatief zijn voor het verhogen van jouw hypotheek. Laat het in elk geval even goed narekenen door een adviseur!