Geld lenen kost geld

Leningen vergelijken = geld besparen

Met de laagste rente bespaar je serieus geld op een lening

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 3 april 2023

Misschien denk je er niet zo erg over na hoeveel je betaalt voor een lening. Je hebt gewoon geld nodig, wilt daar een lening voor afsluiten en bent blij dat je die kunt krijgen. Het maandbedrag dat bij de lening hoort kun je betalen en daarmee is het voor jou allemaal wel prima.

Hoe lager de rente, hoe minder je in totaal betaalt

Toch is dat zonde, want door goed te vergelijken kun je misschien wel flink besparen op de lening die je gaat afsluiten. Geld lenen kost geld, dat sowieso. Je moet de lening terugbetalen en daarbij ga je rente betalen. Hoe lager het rentepercentage van de lening die je kiest, hoe minder je in totaal betaalt voor de lening.

Lening aanvragen

Totale kosten van de lening

Bij het vergelijken gaat het om de totale kosten van de lening. Hoeveel betaal je in totaal aan de kredietverstrekker in de periode totdat de lening helemaal is afgelost? Dat bedrag is waar je naar moet kijken als je keuzes maakt voor jouw lening. Het is gelijk aan de maandlast x het aantal maanden dat je die gaat betalen.

Totale kosten = geleend bedrag + totale rente

Omdat er voor een lening geen andere kosten in rekening gebracht mogen worden dan rente – kun je bij het vergelijken ook heel goed uitgaan van de rentepercentages.

Laagste rentepercentage = laagste kosten?

De laagste rente geeft de laagste kosten. Behalve als je de looptijd bij de ene lening langer stelt dan bij de andere: een langere looptijd betekent dat je langer doet over het afbetalen van de lening. Daarbij betaal je dan uiteindelijk in totaal meer rente.

Leningen vergelijken

Om leningen goed met elkaar te vergelijken moet je er dus wel voor zorgen dat:

  • het te lenen bedrag hetzelfde is
  • de looptijd hetzelfde is

Het bedrag, de looptijd en het rentepercentage zorgen samen voor de maandlast en daarmee voor de totale kosten van de lening. Leg dus de totale kosten naast elkaar bij het vergelijken van offertes en check waar het verschil vandaan komt.

Voorwaarden ook in de gaten houden

Tot slot is het óók belangrijk om de voorwaarden van de lening in de gaten te houden. Als een lening boetevrij afgelost kan worden kan dat best een iets hogere rente waard zijn. Hetzelfde geldt voor eventuele kwijtschelding bij overlijden. De laagste rente is daarmee niet altijd de beste keuze, neem dat ook mee in de overwegingen bij het afsluiten van een lening!