Geld lenen kost geld

Geld lening vergelijken, aanvragen en afsluiten

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Wanneer u (extra) geld nodig hebt en besluit om een geld lening aan te vragen, is het natuurlijk een goed idee om de geld lening die u op het oog hebt te vergelijken met andere leningen. Het loont namelijk de moeite ΓÇô en financieel loont het eveneens ΓÇô om eerst een goede vergelijking te maken alvorens u besluit een geld lening aan te vragen en af te sluiten.

Het voordeel van een lening hangt af van diverse aspecten en die kunnen in vergelijkingen nogal uiteen lopen. Het advies is eerst een goede vergelijking te maken alvorens u een definitieve beslissing over een lening neemt.

Vergelijkingswebsites voor verschillende leningen

Op internet zijn diverse vergelijkingswebsites waarop u de verschillende rentes en voorwaarden van leningen terugvindt, ook voorzien dergelijke websites u van informatie aangaande leningen en het lenen van geld in het algemeen. Het is op dergelijke websites tevens mogelijk om berekeningen te maken, zodat u een duidelijk inzicht krijgt op het bedrag dat u (eventueel) zou kunnen lenen. Ook krijgt u daarmee een beter inzicht op de hoogte van uw maandlasten bij het aangaan van een bepaalde lening en hoe lang de theoretische looptijd van de betreffende lening is.

Verscheidenheid in leningen

Wanneer u geld gaat lenen, is het natuurlijk van belang om te weten dat er veel verschillende leenvormen zijn. Bij de koop van een huis is er sprake van een hypotheek, wanneer u geld wenst te lenen bij de aankoop van een auto spreekt men van een autolening. Ook kunt u kiezen voor een consumptieve lening. Consumptieve leningen worden vaak verstrekt wanneer een klant een auto wil kopen of een uitgebreid trouwfeest wenst te geven. Uiteraard kunnen consumptieve leningen ook worden besteed aan andere zaken, zoals de aankoop van een nieuw bankstel of een luxe vakantie.

Consumptieve leningen

Op de meeste vergelijkingssites kunnen hoofdzakelijke consumptieve leningen worden vergeleken. Bij consumptieve leningen kan een onderscheid worden gemaakt tussen het doorlopend krediet en de persoonlijke lening, laatstgenoemde wordt ook wel aflopend krediet genoemd. Er zijn meerdere verschillen tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. De voornaamste verschillen zijn echter terug te vinden in de flexibiliteit en het soort rente. Afhankelijk van uw exacte wensen kunt u zelf het beste bepalen welk soort lening het beste bij u past, vergelijkingssites kunnen u daarbij redelijk op weg helpen. Op de meeste websites wordt dan ook een aantal zaken gevraagd aangaande uw wensen, zodat een goede afstemming kan worden gemaakt.

Gewenste gegevens op vergelijkingswebsites

Allereerst en vanzelfsprekend vraagt men op de meeste vergelijkingswebsites naar het gewenste leenbedrag. Ook wenst men graag uw leeftijd te weten en vraagt men naar uw inkomen (vast dienstverband, tijdelijk dienstverband of u zelfstandige bent, een uitkering hebt of gepensioneerd bent). Vaak wordt op een vergelijkingswebsite ook gevraagd of u over een eigen koopwoning beschikt en of u extra boetevrij wilt aflossen of niet. Op basis van deze gegevens kan worden bekeken welke lening het beste bij uw financiëe situatie past, zodat u een geschikte keuze kunt maken.