Als u een aflossingsvrije hypotheek heeft, dan heeft u het nieuws daarover in de afgelopen jaren waarschijnlijk op de voet gevolgd. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u tijdens de looptijd alleen rente. De aflossing volgt pas nadat de looptijd is verstreken. U dient dan de volledige hypotheek in één keer af te lossen. Deze hypotheken werden zo’n 15 jaar geleden al aangeboden. Sommige huizenbezitters hebben gekozen voor een deels aflossingsvrije hypotheek i.c. met een andere hypotheekvorm.
Momenteel hebben zo’n 1.5 miljoen huizenbezitters een dergelijke hypotheek. Over enkele jaren moeten al de eerste aflossingsvrije hypotheken afgelost worden. Voor veel consumenten levert dat grote problemen af, omdat hun woning minder waard is geworden of omdat ze onvoldoende geld hebben betaald voor de aflossing. Of valt dat wel mee? En wat staat u zoal te wachten?
[lening-banner]
Al die aandacht aan de aflossingsvrije hypotheek: Overdreven?
Moet u zich zorgen maken over uw aflossingsvrije hypotheeklening? Of is al die aandacht voor en aan deze hypotheken in de media lichtelijk overdreven? Sommige hypotheekadviseurs zijn van mening dat er inderdaad teveel aandacht wordt geschonken aan deze hypotheekvorm. Banken waarschuwen voor de grote gevolgen van deze hypotheekvorm voor huibezitters. Maar het zijn juist deze banken die nogal tegenstrijdig te werk gaan. Zo bieden bepaalde banken deze hypotheek nog steeds aan (!) en brengen ze huizenbezitters op de hoogte van de voordelen en nadelen daarvan. Ook worden huizenbezitters keurig geïnformeerd over de mogelijkheden met betrekking tot het aflossen.
Weinig mensen maken zich zorgen
Ondertussen maken weinig mensen die deze hypotheek hebben afgesloten zich zorgen. Het overgrote deel van de consumenten is ervan op de hoogte dat hun (deels) aflossingsvrije hypotheek geheel moet worden afgelost als het einde is bereikt van de looptijd. Ongeveer 25% van de mensen weet echter nog niet hoe ze de aflossing moeten betalen. Een klein gedeelte van de mensen met deze hypotheek maakt zich hier zorgen over (7%). Bron: HomeFinance.