Geld lenen kost geld

Rente PL fiscaal aftrekbaar?

Soms belastingvoordeel over rente persoonlijke lening

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Datum: 12 mei 2023

De rente van jouw persoonlijke lening, is die fiscaal aftrekbaar? Goede vraag: als je de leenrente kunt opvoeren als aftrekpost in je belastingaangifte scheelt dat tenslotte behoorlijk wat geld.

Nee – en ja

Het antwoord op deze vraag is meestal nee – en soms ja. Heel duidelijk, toch? Toch is het niet zo ingewikkeld. Het ligt er simpelweg aan waar je het geld van de persoonlijke lening aan hebt uitgegeven.

Rente aftrekbaar: geld in eigen woning

De rente die je betaalt voor je PL kan aftrekbaar zijn via de hypotheekrenteaftrek. Echt? Een persoonlijke lening is toch iets anders dan een hypotheek? Dat klopt, maar de aftrekpost heet dan ook eigenlijk ‘aftrekbare rente en kosten voor de eigen woning’. Het moet gaan om een ‘eigenwoningschuld’.

Hoeft geen hypotheek te zijn

Nergens staat dat het om een hypotheek moet gaan. Een ander soort lening waar je rente over betaalt kan daar dus ook prima onder vallen. Als die lening maar aan de eisen voor die aftrek voldoet. Die eisen zijn:

  • besteding aan aankoop, onderhoud of verbetering van de eigen woning (dus geen meubilair)
  • looptijd maximaal 30 jaar
  • aflossing ten minste annuïtair

Een persoonlijke lening is standaard een annuïteitenlening, dus dat gaat goed. De looptijd is ook niet langer dan 30 jaar, check.

Verbouwing, nieuwe badkamer of keuken

Blijft over: waar geef je het geleende geld aan uit? Gaat het volledig in een verbouwing, een nieuwe keuken of badkamer bijvoorbeeld… of een uitbouw, nieuwe kozijnen, een dakkapel… dan gaat het om een eigenwoningschuld en is de rente over de PL fiscaal aftrekbaar.

Rente niet aftrekbaar: alle andere uitgaven

Voor alle andere uitgaven die je doet met het geld van een lening is de rente niet aftrekbaar. Dat is vrij eenvoudig. Toch kan ook die lening nog wel fiscaal voordeel opleveren.

Toch belastingvoordeel door lening?

Dat voordeel is te vinden in box 3 van de inkomstenbelasting – de plek waar we belasting betalen over ons vermogen. Met vermogen bedoelen we het geheel aan bezittingen in spaargeld, beleggingen, misschien een tweede woning.

Schulden boven schuldendrempel aftrekbaar

Openstaande schulden die géén eigenwoningschuld zijn worden daar van het vermogen afgetrokken. Tenminste, als het bedrag van die schulden hoger is dan de ‘schuldendrempel’ van € 3.400 (2023) .

Alleen boven heffingsvrij vermogen

Dit levert alleen fiscaal voordeel op als je onder de streep belasting zou moeten betalen in box 3. Er geldt namelijk een behoorlijke vrijstelling (heffingsvrij vermogen) van € 57.000 per persoon (2023). Samen met je partner mag je dus € 114.000 aan belastingvrij vermogen hebben. Pas als je meer hebt dan dat geeft de aftrekbare schuld jou een belastingvoordeel.