Geld lenen kost geld

Studieschuld voorkomen

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Pascal Financieel adviseur

Onder studenten is er een torenhoge studieschuld opgebouwd. De schuld is ruim 8,5 miljard euro en is groeiende. Volgens de Rijksoverheid stijgt de schuld elke seconde met ruim 25 euro. Gemiddeld wordt er bijna 450 euro per maand geleend. Is het daarom misschien verstandig om een studieschuld te voorkomen?

1. Rond je studie op tijd af

Als je begint met studeren, heb je maar liefst tien jaar de tijd om af te studeren. Je kunt zelfs nog een jaar uitstel krijgen, onder bijzondere omstandigheden. Binnen deze tijd moet je zeker je studie afronden, anders moet je je lening en basisbeurs terugbetalen aan de Rijksoverheid.

Door het nieuwe stelsel is het laatste niet meer voor toepassing op studenten die in 2015 beginnen. De basisbeurs wordt afgeschaft.

2. Leen alleen als het echt nodig is

Ruim 45% procent van de studenten leent geld bij DUO. Zoals eerder vermeld is het leenbedrag gemiddeld 450 euro per maand. Door de jaren heen stijgt het bedrag. Aankomende jaren zullen dus hoogst waarschijnlijk de studieschulden alleen nog maar oplopen. Doordat het sociaal leenstelsel is ingevoerd, zullen de leningen ook stijgen. Mocht je een bijbaantje hebben, waarmee je je studie goed kunt betalen: doe dat dan ook. Het is zonde om geld te lenen als het niet echt nodig is.

3. Verdien geld door te lenen bij DUO

Alhoewel je het nodige risico loopt, kun je ook geld verdienen aan een lening bij DUO. De rente op de studieschuld is vaak maar 1% of lager. In 2012 was het rentebedrag bijvoorbeeld 0,6%. Je kunt dit geld wegzetten of beleggen tegen een hoger rendement. Uiteraard moet je nog rekening houden met de inflatie.

4. Je schuld versneld aflossen

Volgens de regels hoef je je studieschuld pas na twee jaar af te lossen. Echter kun je ook gelijk beginnen met aflossen, wanneer je een baan hebt gevonden. Het bedrag dat maandelijks afgelost moet worden, wordt gebaseerd op het inkomen. Mocht je geen geld hebben om je schuld af te lossen, kun je vragen om verlaging van de maandelijkse kosten, betalingsuitstel of zelfs je schuld laten kwijtschelden.

5. Leen niet voor een vakantie of voor de kroeg

Lenen is bedoeld als een investering in je toekomst. Leen daarom ook geen geld als je krap zit en je wilt op vakantie of naar de kroeg. Een studieschuld kan later altijd gevolgen hebben op je hypotheek of je kunt later in de financiëe problemen komen doordat je te veel geleend hebt voor onzinnige dingen.

Conclusie studieschuld

Een studieschuld opbouwen hoort soms bij het studeren. Soms is het niet te voorkomen. Maar een studieschuld opbouwen omdat er geen geld is voor de kroeg of voor een vakantie is erg zonde. Een studieschuld kan er later voor zorgen dat je geen hypotheek kan krijgen of je kunt in financiëe problemen komen. Leen daarom alleen als het echt nodig is.

Wat anderen over Lening.nl zeggen

89 klanten beoordelen ons met een 4.4/5

Razendsnel

Heel snel en gemakkelijk in te dienen

Perfect

Perfect

Makkelijk intevullen

Was een goed inschrijfformulier makkelijk zonder moeilijke vragen

Fijn

ik hoop dat jullie me hierbij kan helpen

ik zal jullie ook netjes terug betalen ,

Good

Good

Een goed en helpend bedrijf

Een fijn bedrijf dat mensen helpt zelfstandig te worden en iets bik te brengen in de maatschappij.

Snel en makkelijk

Goed

Makelijk en begrijpend

Goed

Ging heel soepel

Kon alles goed begrijpen en was heel eenvoudig om te doen.

Makkelijk en duidelijk

Aanvragen is makkelijk en duidelijk.