Geld lenen kost geld

Zakelijke leningen bij het BKR

Hoeveel wil je lenen?
€100 €75.000
Medewerker
Geschreven door Anneke Leningspecialist

Zakelijke leningen bij het BKR

Geen volledig overzicht van zakelijke kredieten

Gisteren was in het nieuws dat in Nederland bijna 100.000 ondernemers eind vorig jaar zowel een zakelijke lening als een privé krediet hadden. De Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie) laat zien dat dit aantal fors is toegenomen: eind 2020 waren het er nog 73.000.

Nu is het aantal op zich niet het probleem: lenen is prima als je de lasten ervan kunt dragen. Alleen blijkt uit de BKR-cijfers ook dat steeds meer ondernemers in de betalingsproblemen zitten. Twee jaar geleden waren het er ruim 1.600, eind 2021 was dat aantal opgelopen naar bijna 2.000.

Zakelijk krediet en BKR

Hoe zit dat eigenlijk met de registratie van zakelijke kredieten bij het BKR? Een krediet voor de zaak wordt geregistreerd als je voor die lening hoofdelijk aansprakelijk bent. Eind 2021 stonden er ongeveer een kwart miljoen ondernemers met een zakelijk krediet geregistreerd bij het BKR – 34% meer dan een jaar eerder.

Hoofdelijk aansprakelijk voor zakelijke lening

Dat gaat dus om leningen voor een eenmanszaak, VOF (vennootschap onder firma) of maatschap, of als beherend vennoot voor een CV (commanditaire vennootschap). Heb je een eigen BV, dan is dit niet aan de orde en wordt een zakelijke lening niet bij BKR geregistreerd.

Geen bedrag in BKR registratie

In de BKR registratie van een zakelijke lening wordt het geleende bedrag niet opgenomen. Er staat dus wel dát je een zakelijk krediet hebt lopen, maar niet voor hoeveel. Dat komt omdat de ervaring leert dat de limiet voor bedrijfskredieten regelmatig wordt aangepast, wat het lastig maakt om de registratie zuiver te houden.

Betalingsachterstanden op zakelijk krediet

Voor de geregistreerde zakelijke leningen worden ook betalingsachterstanden vermeld. De kredietverlener meldt de achterstand bij het BKR twee maanden nadat je had moeten betalen.

Ondernemers die zakelijk én privé lenen

Ook met de combinatie van zakelijk en privé lenen is op zich niets mis. Je kunt als ondernemer prima een krediet voor de zaak en bijvoorbeeld een persoonlijke lening voor een privé aanschaf hebben, niets aan de hand. Een probleem is er pas als het lastig wordt om de maandlasten te betalen.

Ene gat met andere vullen

Het BKR is een beetje bang dat er ondernemers zijn die een zakelijk krediet afsluiten om hun privélening(en) mee af te lossen. Of andersom. Dan dicht je het ene gat met het andere, dat is nooit een goed idee. BKR-voorzitter Peter van den Bosch zegt hierover:

“Als stichting hebben we een belangrijke rol om schulden en overkreditering tegen te gaan, maar zonder volledig overzicht blijft het op het gebied van zakelijke kredieten een blinde vlek.”

Verstandig zakelijk lenen

Als ondernemer doe je er verstandig aan om de geldzaken van je bedrijf en privé goed te scheiden. Niet alleen qua betalingsverkeer, ook als het gaat om geld lenen.

Zakelijk krediet gebruiken voor de zaak

Een zakelijk krediet gebruik je voor de zaak, een privé lening voor privé uitgaven. Alleen zo kun je verantwoord lenen en klopt de beoordeling van de kredietaanvraag. Dat is natuurlijk in het belang van de kredietverstrekker, maar zeker ook in jouw eigen belang!