Let op! Geld lenen kost geld

Zakelijke lening

Geld lenen voor je bedrijf

Een zakelijke lening afsluiten doe je niet elke dag. Zakelijk geld lenen werkt anders dan privé geld lenen en de verschillen tussen aanbieders van zakelijke leningen zijn groot. Overweeg de mogelijkheden voor een bedrijfskrediet zorgvuldig en kies de financiering die bij jouw onderneming past.

Online leningen vergelijken
Geld lenen voor je bedrijf

Handig stappenplan

Slim jouw zakelijke lening afsluiten

1. Voorbereiden: wat wil en kun je lenen voor je bedrijf?

Het is verstandig om - voordat je gaat kijken naar de mogelijkheden - even goed na te denken wat je wilt en nodig hebt. De verschillen in het aanbod van verstrekkers van zakelijke kredieten zijn groot, dus is het goed om te weten wat je wilt en waarom. Zo kun je direct een aantal partijen schrappen en wordt de keuze gemakkelijker. Waar moet je dan allemaal over nadenken? Bijvoorbeeld over de volgende vragen:

 1. Hoe staat jouw bedrijf ervoor?
 2. Welk bedrag wil je lenen en waarvoor?
 3. Waar komt de aflossing vandaan?
 4. Hoe snel ga je het krediet aflossen?
 5. Wanneer heb je het geld nodig?
 6. Wat mag de lening kosten?

2. Vergelijken: welke lening past bij jouw onderneming?

Vervolgens ga je aan de slag met de vraag waar jij jouw zakelijke lening wilt gaan aanvragen. Je kunt natuurlijk naar één van de grootbanken met kantoren gaan, maar er zijn ook verschillende nieuwe (online) initiatieven voor bedrijfskredieten. Die zetten wij in onze vergelijking op een rij.

Hiermee kun je de relevante kredietverstrekkers goed met elkaar vergelijken. Je kijkt hierbij naar de inhoud van de leningen die ze aanbieden én naar de voorwaarden die ze stellen aan jou als aanvrager. Een zakelijke lening aanvragen bij een partij die jou bij voorbaat al niet als klant wil is immers verspilde moeite. De volgende onderwerpen vind je terug in onze vergelijking van aanbieders van bedrijfskredieten:

 • Looptijd van de lening
 • Te lenen bedrag
 • Aantal jaren actief als ondernemer
 • Minimale omzet
 • Rente voor zakelijke leningen
 • Eenmalige kosten voor het afsluiten
 • Werkwijze bij het aanvragen

3. Aanvragen: hoe werkt het aanvragen van een zakelijke lening?

De manier waarop je een zakelijke lening kunt aanvragen verschilt sterk per kredietverstrekker. Bij de één is het invullen van een aanvraagformulier en het uploaden van bankafschriften - bij de ander moet je veel meer documenten aanleveren. Dat ligt aan de manier waarop de bank jouw risicoprofiel bepaalt en wat ze vinden dat ze daarvoor nodig hebben.

Ook de tijd die de kredietverstrekker nodig heeft om jouw aanvraag voor een bedrijfslening te beoordelen kan sterk verschillen. Waar de één je binnen een kwartier uitsluitsel geeft over jouw mogelijkheden, kan de ander er wel een week over doen.

Deze verschillen zie je vaak ook terug in het aanbod. Voor kredieten met een korte looptijd en een snelle beoordeling wordt dan een hoger rentepercentage en/of hogere kosten in rekening gebracht.

Zodra jouw zakelijke kredietaanvraag beoordeeld is zal de bank je laten weten wat de uitslag is. Bij een positieve beoordeling krijg je een offerte - vervolgens besluit jij of je jouw bedrijfskrediet tegen de voorwaarden in die offerte wilt afsluiten. Is iedereen akkoord en je dossier compleet, dan wordt het geld naar jouw rekening overgemaakt (of je krijgt een kredietrekening tot je beschikking) en kun je het gaan besteden zoals jij dat in gedachten had. Dat het je maar mag opleveren wat je ervan verwacht!

Lening.nl maakt gebruik van cookies.